Studenti studentům. Spolek PAKET uspořádal antropologické fórum

3. května 2012

3. 5. 2012; autor: Lucie Kettnerová; rubrika: Studenti

Koncem minulého týdne bylo ve studentském klubu K4 v Celené ulici poněkud husto. Zatímco na páteční večer přichystali studenti kulturologie tradiční Okultění, v denních hodinách 27. a 28. dubna rokovali posluchači v rámci Studentského antropologického fóra o kontinuitě a inovacích studentských prací v oboru etnologie a kulturní antropologie. Organizátorem setkání bylo sdružení PAKET a my jsme jeho zástupkyni Petru Kultovou požádali, aby nám studentské uskupení i samotnou akci představila.

Můžete studentský spolek PAKET v krátkosti představit?

Spolek PAKET /Pro AKtivní ETnologii/  je volným sdružením studentů, působícím při Ústavu etnologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a pod patronátem Studentské rady FF UK v Praze. Spolek byl založen v září roku 2010 z iniciativy dvou studentů Ústavu etnologie, a to Jany Tomášové a Milana Durňaka. Inspirací pro vznik bylo Koło naukowe studentów Etnologii i Antropologii Kulturowej Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, s jehož činností se při své studijní stáži zakládající studenti seznámili. V současné době stojí za fungováním PAKET nejen sehraný organizační tým, ale celá řada dobrovolníků zejména z řad studentů, bez jejichž laskavé pomoci bychom se rozhodně neobešli.

PAKET byl založen s cílem vytvářet, realizovat a koordinovat různé aktivity studentů etnologie na poli vědy i v rámci jiných zájmových aktivit. Prezentuje jejich odborné zájmy napříč všemi ročníky studia. Obohacuje volnočasový prostor a studium. Každý má příležitost prezentovat na úrovni platformy PAKET svoje terénní, resp. výzkumné aktivity a v diskusi s ostatními studenty konfrontovat a konstruktivně analyzovat svá stanoviska.

PAKET rozvíjí a realizuje následující cíle:

· koordinace zájmových studentských aktivit v úzké návaznosti na koncept etnologie, kulturní antropologie a folkloristiky;

· prezentace realizovaných projektů studentů etnologie;

· setkání s významnými osobnostmi světové i domácí odborné scény;

· diskusní fórum nad aktuálními problémy vědeckého diskurzu;

· monitorování a informování o aktuálním dění i zajímavých aktivitách osobností etnologie, různých institucí etnografického – antropologického významu;

· vzájemná spolupráce s organizacemi i jednotlivci podobného zaměření; podpora a propagace jejich specifických aktivit, rozvíjení laterálních setkání apod.;

· organizace mezinárodních i tuzemských studentských konferencí v oblasti etnologie, kulturní antropologie a folkloristiky;

· organizace exkurzí a terénních výzkumů do prostoru etnografického zájmu;

· vzájemné progresivní propojení činnosti PAKET s mateřským ústavem (ÚE FF UK v Praze).

Minulý týden proběhlo v klubu K4 Studentské antropologické fórum. Proč jste se rozhodli toto odborné setkání zorganizovat a komu bylo určeno?

S myšlenkou širší spolupráce studentů etnologie a jí příbuzných oborů pracujeme od samého vzniku PAKET. Zpočátku jsme se soustředili hlavně na studenty našeho mateřského Ústavu etnologie a s postupně přibývajícími zkušenostmi jsme rozšiřovali pomyslnou síť spolupráce nad rámec Filozofické fakulty až na mezinárodní úroveň.

Studentské antropologické fórum (SAF 2012) navázalo na úspěšnou mezinárodní studentskou konferenci „Sąsiedztwo“ Kraków/Praga/Grodno realizovanou v loňském roce studenty Institutu Etnologii i Antropologii Kulturowej Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Na pražském fóru participovali rovněž studenti z Katedry etnológie a kultúrnej antropológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

V průběhu dvou dnů (27.–28. dubna) zaznělo na fóru 18 příspěvků na téma Kontinuity a inovace studentských prací v oboru etnologie a kulturní antropologie. Vystoupilo celkem 22 studentů z Prahy, Bratislavy a Krakova, kteří prezentovali vlastní vědecké výzkumné aktivity. Úvodního slova při zahájení SAF 2012 se zhostil ředitel Ústavu etnologie doc. PhDr. František Vrhel, CSc. Kromě hostů z Polska a Slovenska se mezi posluchači SAF objevili převážně studenti ÚE, někteří jeho pracovníci, ale i studenti dalších příbuzných oborů.

Milým překvapením pro všechny přítomné byla návštěva prof. Dr. Leopolda Pospíšila, Drhc., emeritního profesora Yaleovy univerzity, pravidelně přijíždějícího do České republiky s cyklem přednášek Antropologie kmenové a moderní společnosti, které v tomto a příštím týdnu probíhají na ÚE. Bylo nám velkou ctí hostit jednu z nejvýznamnějších osobností světové antropologie.

Které další zajímavé akce má PAKET za sebou?

Od data svého založení se v rámci PAKET uskutečnilo mnoho různorodých akcí a projektů. V průběhu každého semestru pořádá PAKET „klubové“ akce, které mají charakter besed, diskusních večerů, prezentací studentských projektů a aktivit. Můžeme uvést například  Martina Ryšavého a etnografický film, Černou  sanitku – beseda s PhDr. Petrem Janečkem, Ozvěny Antropofestu. Již dvakrát jsme hostili divadelní vystoupení studentů sociální antropologie FF UPCE.  V září roku 2011 PAKET zorganizoval 1. ročník seznamovacího kurzu pro nově přijaté studenty ÚE. V současnosti již probíhají přípravy na 2. ročník kurzu.

Pozvete nás v dohledné době na některou další akci?

Aktuální informace o připravovaných akcích najdete na www.paket.ff.cuni.cz nebo na našem facebooku.











Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.