Tomáš Sachr • 6. října 2004

Kdo vám na UK poradí

Pokud jste jedním ze studentů, kteří právě nastoupili do prvního ročníku na universitě, zřejmě budete alespoň ze začátku potřebovat s některými záležitostmi, především organizačního charakteru, poradit. Máme pro Vás několik tipů, kam se s žádostí o pomoc obrátit. Víte například, že jako studentům je vám k dispozici psychologická nebo sociálně-právní poradna?


Přednášky na jiných fakultách

Možná budete po příchodu na vysokou školu zavaleni povinnostmi natolik, že nějaké další dobrovolné studijní aktivity s díky vypustíte, možná ale budete mít chuť zaplnit bílé místo v rozvrhu přednáškou z jiné fakulty. V tomto případě platí, že osobou nejpovolanější, se kterou můžete svůj záměr konzultovat, je studijní proděkan. Na internetu naleznete databázi studijních předmětů všech fakult Univerzity Karlovy (i v anglické verzi).

Studijní pobyty v zahraničí

Může se zdát, že hovořit o studijním pobytu v zahraničí je na začátku prvního ročníku předčasné, většinou si ovšem kvůli plánovanému semestru či dvěma v cizině budete muset upravit rozvrh nadlouho dopředu. Je rovněž vhodné mít představu o tom, které předměty byste měli mít před odjezdem ukončeny, respektive které předměty absolvované v zahraničí vám na fakultě po návratu uznají.


„Právě v souvislosti se studiem v zahraničí se na nás obracejí studenti nejčastěji,“ říká PhDr. Hana Urychová z Informačně-poradenského centra Karlovy univerzity. IPC vám jistě v mnoha záležitostech pomůže, obecně ale platí, že první člověk, na kterého byste se měli obrátit s žádostí o jakoukoli radu, týkající se studia, tedy i studijních programů jako Sokrates nebo Erasmus, je váš studijní proděkan. Semináře o studijních pobytech v zahraničí pořádá Informačně-poradenské centrum každý měsíc v budově rektorátu v Celetné ulici 20.

Studentské průkazy

Informační a poradenské centrum v Celetné ulici 13 je rovněž místem, kde se vydávají průkazy studentů Univerzity Karlovy. Nově jsou zde vydávány i průkazy stážistů ze zahraničních univerzit. Studentský průkaz vám umožní nejen vstup do knihovny, důležité je, že vám poslouží i jako kolejní legitimace. Průkazy mimo jiné využijete v městské hromadné dopravě, někde dokonce v jídelnách, o nejrůznějších slevách v obchodech nebo galeriích ani nemluvě. Pozor, pokud průkaz studenta ztratíte, vězte, že vystavení průkazu nového vás bude stát 250 Kč + původní hodnota průkazu. Takže v případě nového průkazu UK s licencí ISIC to bude 250 Kč + původních 160 Kč + 10 Kč pouzdro + 20 Kč nový kupon = 440 Kč. Sami asi uznáte, že ztráta se nevyplatí.

Studentské poradny

Jako studentům Univerzity Karlovy jsou vám k dispozici čtyři studentské poradny. O studentské psychologické poradně jsme psali v závěru minulého akademického roku v souvislosti se zkouškovým stresem, připomeňme také, že v loňském roce byla otevřena i psychologická poradna pro zahraniční studenty. Stejně jako obě předchozí, funguje pod záštitou IPC i sociálně-právní poradna a profesní poradna. Právě v posledně jmenované by vám po absolvování univerzity mohli pomoci s následným uplatněním. I ve chvíli, kdy stojíte na začátku prvního semestru na vysoké škole ale mohou být pro vás její služby zajímavé. Minimálně tu můžete získat detailnější představu o vašich potencionálních pracovních možnostech po ukončení právě započatého studia. O možném zjištění, že zvolený obor není pro vás tím pravým navíc platí „čím dříve, tím lépe.“

Důležitá věc nakonec, v hledání potřebných studijních materiálů vám pomůže souborný katalog UK a Jednotná informační brána. K dispozici je vám i matrika studentů. Jinak platí, že ocitnete-li se v jakékoli situaci, ve které si nevíte rady, je vám Informačně-poradenské centrum k dispozici, kontaktovat jej můžete i elektronickou poštou: ipc@ruk.cuni.cz





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.