31. května 2012

Kormidlovat osmu UK je větší stres než jízda autem na ledě

31. 5. 2012; autor: P.K.; rubrika: Studenti

Přijďte v červeném podpořit osmu UK na železniční most nebo do finiše u Palackého mostu! Již zítra se odehraje souboj pěti univerzitních osmiveslic. Osmy startují v 18.00 a po vyhlášení vítězů vystoupí DJ Friky a začne koncert N.O.H.A. Afterparty a vstup na závodiště zdarma. Den před závodem se nám podařilo získat informace od kapitána posádky UK Josefa Lukše, který působí i jako šéftrenér univerzitního klubu VK Slavia. Jak odhaduje šance červených na vítězství, se dozvíte v krátkém rozhovoru.

Jakým způsobem se vám podařilo sestavit posádku univerzitní osmy?

Osmiveslice UK se sestavuje nejprve na papíře. V úvahu se berou všichni možní kandidáti, studenti a absolventi, jedním z dalších kritérií je strana, na které veslař umí veslovat. Nepároví veslaři se dělí na tzv. stroky a háky – stroci veslují na pravé straně lodi, háci na levé. Někdo, kdo je vyloženě specialista na nepárové veslování, neumí veslovat na druhé straně.

Loni vyhrála ČVUT. Máte pocit, že by tentokrát mohl směřovat titul na UK?

Osmiveslice ČVUT je velmi silná, do skupiny favoritů a adeptů na vítězství patří také loď ČZU, kde se tento rok sešla opravdu silná sestava.

Čím bude kormidelnice Sára Víchova konkurovat Lence Antošové, která pojede na lodi ČVUT?

Sára Víchová má oproti Lence Antošové na kormidle větší zkušenosti. Její výhodou je i menší hmotnost, protože jako závodnice reprezentuje v kategorii lehkých vah – její hmotnost nepřekračuje 60 kg, Lenka Antošová je přeci jen o něco těžší, jezdí v kategorii bez omezení váhového limitu. Osmu bude kormidlovat poprvé, je to velice těžké, přirovnal bych to k jízdě autem na namrzlé vozovce.

Jak by vám mohli pomoci kolegové z UK? Mají vás povzbuzovat na trati, z mostu, nebo ve finiši?

Výborná by byla podpora na železničním mostě, tam půjdou posádky do finiše a právě tam se bude rozhodovat o pořadí v cíli.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.