1. června 2012

Studenti i pamětníci uctili památku nespravedlivě popravených

1. 6. 2012; autor: Helena Stinglová; rubrika: i-Forum informuje

Karel Bacílek, Boris Kovaříček a Veleslav Wahl. To jsou jména studentů Právnické fakulty UK, jejichž životy předčasně ukončily popravy na konci čtyřicátých, respektive na začátku padesátých let 20. století. Tehdejší vládnoucí totalitní režim tak navždy umlčel ty, kdo příliš upozorňovali na jeho nedostatky. K pamětní desce popravených se ve čtvrtek 31. května přišli poklonit jejich současníci i dnešní studenti Právnické fakulty. Připomněli si i Miladu Horákovou, absolventku pražských práv.

Vzpomínkové shromáždění začalo ve středu odpoledne u pamětní desky věnované třem popraveným studentům, která je umístěna na budově fakulty. V pietním tichu se přítomní poklonili před deskou a obložili ji věnci a kyticemi. Smuteční akt pokračoval i uvnitř budovy u druhé pamětní desky. Účastníci shromáždění se pak sešli v jedné z místností fakulty, kde krátkými vzpomínkami přiblížili těžké období čtyřicátých a padesátých let minulého století v Československu.

„Doufám, že při dnešním setkání si nejenom připomeneme neprávem popravené studenty, ale probereme i některá aktuální témata, která se tohoto tématu dotýkají,“ zahájila setkání proděkanka Právnické fakulty doc. JUDr. Věra Štangová, CSc. „Jsem ráda, že se dnes dostavili v tak hojném počtu i studenti,“ usmívala se na zástupce studentských klubů fakulty.

Hojnou studentskou účast si pochvaloval i předseda Pražského akademického klubu 48 MUDr. Zdeněk Boháč, který studenty vyzval, aby pokračovali v jejich práci a bránili svobodu a spravedlnost v zemi. „Jsem rád, že se tady pravidelně scházíme. Můžeme si tak připomenout, že to nebyly popravy, ale že to byly doslova vraždy,“ zdůrazňoval slovo za slovem doktor Boháč. „Popravení se provinili jedině tím, že měli jiný politický názor,“ podotkl.

Na setkání dorazila i místopředsedkyně senátu RNDr. Alena Palečková, která upozornila na to, že se stále nedaří prosadit, aby veřejnost na zločiny komunismu pohlížela stejně přísně, jako pohlíží na zločiny fašismu. „Přitom hrůznost jejich zločinů byla velmi podobná,“ zdůraznila.

Za studenty promluvil jako první místopředseda Akademického senátu fakulty Adam Felix. „Studenti nižších ročníků se často ptají, proč se tolik času věnuje výuce historie práva. Ukazuje se, že boj za právo a spravedlnost není vždy jednoduchou činností, a někdy končí dokonce i smrtí. Proto je výuka historie tak důležitá. Chceme vás ujistit, že ve vašem boji za spravedlnost budeme pokračovat,“ ujistil přítomné Adam Felix. Studenti v debatě s pamětníky pak pokračovali po celé odpoledne.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.