11. června 2012

Na Večerní akademii religionistiky odhalíte tajemství světových náboženství

11. 6. 2012; autor: Helena Stinglová; rubrika: i-Forum informuje

Co víte o konfucianismu, islámu či staroegyptském náboženství? Pokud nad odpověďmi dlouho váháte, je nejvyšší čas přihlásit se na Večerní akademii religionistiky, kterou od října pořádá Husitská teologická fakulta UK. V tříměsíčním večerním kurzu pro širokou veřejnost se seznámíte s tradicemi, historií i texty světových náboženství z úst těch největších tuzemských odborníků. Na zimní kurz bude navazovat i letní série přednášek zaměřených na judaismus či křesťanskou mystiku.

Od října do prosince si každé úterý od páté odpolední do čtvrt na devět večer zájemci vyslechnou dvě přednášky věnované vždy dvěma různým náboženským směrům. Seznámí se s islámem a sufismem, staroegyptským náboženstvím, náboženstvím v Indii a s filozoficko-náboženskými školami Číny. „Večerní akademie religionistiky je určena pro veřejnost, pro všechny, koho světová náboženství zajímají. Kurzy nejsou omezeny věkově ani dosaženým vzděláním,“ upozornil Mgr. Marek Vinklát z Husitské teologické fakulty, který patří ke spoluorganizátorům večerní akademie.

Nově nabité informace se mohou hodit i studentům, kteří se chystají na přijímací zkoušky na Husitskou teologickou fakultu. „Posluchači se seznámí i s literaturou, která je potřebná k přijímacímu řízení na fakultu. Naberou znalosti, které se na středních školách ke studentům vůbec nedostanou. Náboženské tradice světa a jejich historie se hodně opomíjejí,“ podotkl Marek Vinklát.

Pokud se posluchači přihlásí na kurz do konce června, za dvanáct večerů se světovými náboženstvími zaplatí 1440 korun. Kdo nestihne podat přihlášku do konce měsíce, bude si muset o 220 korun připlatit. Velkou výhodou je, že permanentka je přenosná. Koho nebude zajímat třeba islám, může na přednášky o tomto náboženství poslat někoho ze svých známých.

Absolventi večerní akademie dostanou osvědčení o absolvování kurzu. V letním semestru pak bude pokračovat další série večerních přednášek. Ty by se měly tentokrát věnovat judaismu, křesťanské mystice, hermetismu a mandejskému náboženství.

O islámu a sufismu bude přednášek prof. PhDr. Luboš Kropáček, CSc., o staroegyptském náboženství doc. Jiří Janák, Th.D., s náboženstvím v Indii posluchače seznámí PhDr. Zdeněk Štipl a filozoficko-náboženským školám Číny se bude věnovat PhDr. Ľubica Obuchová.

Přihlásit na kurz se můžete na:




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.