5. června 2012

Nevidomí studenti a absolventi UK sportovali na Šumavě

5 .6. 2012; autor: PaedDr. Jan Hruša, CSc., rubrika: Studenti se speciálními potřebami

V rámci semestrálního programu Centra sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK se poslední květnový týden uskutečnil kurz outdoorových aktivit na Lipenské přehradě.

Akce se konala v součinnosti se zdravými studenty, kteří se tak mohli seznámit se sportem zdravotně postižených a získat zájem pomáhat při jednotlivých aktivitách zdravotně postižených. Soustředili jsme se především na cyklistiku nevidomých na tandemových kolech a na jachting tělesně a zrakově postižených. Při naší činnosti pracujeme hlavně se studenty UK, absolventy studia na UK a se zdravotně postiženými z partnerských specializovaných pracovišť (Paraple, TyfloCentrum Praha atd.)

Akce se zúčastnily nevidomé studentky PedF Eva Odehnalová a Marcela Jiříková z ETF, které se věnovaly hlavně cyklistice. Pokud jde o zdravotně postižené absolventy UK, na naší akci byl nejstarším účastníkem 80letý absolvent FTVS Jiří Lomberský – oboustranně amputovaný na dolních končetinách, který si velmi oblíbil jachting na oplachtěném katamaránu. Dále se akce zúčastnili nevidomí absolventi PedF Monika Heczková a Vladimír Dvořák, se kterými jsme projeli společně oblast Horní Vltavy.

Kladem celé akce byla výuka nových trasérů a hlavně jejich nadšení pro cyklistiku zrakově postižených na tandemech. Naopak naším největším problémem je v současnosti nedostatek doprovodů a trasérů při sportovních aktivitách zrakově postižených.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.