6. června 2012

Podle profesora Simse zabrání kolapsu eura jen fiskální unie

6. 6. 2012; autor: Helena Stinglová; rubrika: i-Forum informuje

Nositel Nobelovy ceny za ekonomii pro rok 2011 profesor Christopher Sims vystoupil v úterý 5. června vpodvečer před posluchači v Centru pro ekonomický výzkum a doktorské studium (CERGE-EI). Se studenty i zájemci o ekonomické otázky profesor Sims hovořil na téma velmi aktuální – tedy makroekonomika a situace v zemích zmítaných finanční krizí.

Tématem, kterému se profesor Sims při své přednášce věnoval především, byla současná krize eurozóny. Zopakoval při ní svou tezi, již poprvé veřejnosti představil na podzim loňského roku, že kolapsu evropské měnové unie může zabránit jedině vytvoření unie fiskální. Sims se v souvislosti s hospodářskou krizí zabýval také funkcí centrálních bank jednotlivých evropských států a jejich úlohou v době hledání nové stability.

Ve své více než hodinové přednášce se pak jen velmi okrajově zmínil také o situaci ve Spojených státech amerických. Ve středu zájmu je však podle něj zejména zklidnění situace v rozkolísaných evropských státech.

Profesor ekonomie a bankovnictví na Princetonské univerzitě Christopher Sims (68) získal Nobelovu cenu vloni v říjnu společně s Thomasem Sargentem (68). Oběma laureátům cenu udělil výbor pro udělování Nobelovy ceny při Švédské akademii věd za „empirický výzkum příčin a důsledků v makroekonomice“. Výbor ocenil to, že se dnes metody, které vyvinuli Sims se Sargentem, staly základními nástroji makroekonomických analýz.

Profesor Sims přednášel na Harvardově, Minnesotské a na Yaleově univerzitě, v současné době působí na Princetonu. Vedle dalších spolupracuje také s absolventem UK RNDr. Mgr. Filipem Matějkou, Ph.D., dnes pedagogicko-vědeckým pracovníkem CERGE-IE, který se s profesorem Simsem seznámil při svých studiích právě na Princetonu.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.