22. června 2012

Elektronické informační zdroje na rok 2013 nejsou dosud zajištěny, varuje RVŠ

21. 6. 2012; autor: P.K.; rubrika: i-Forum informuje

Za vážné ohrožení podmínek pro rozvoj vědy a výuky na vysokých školách bylo dnes na tiskové konferenci Rady vysokých škol označeno nezajištěné financování elektronických informačních zdrojů. Rada vysokých škol žádá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR o zabezpečení financování databáze Scopus ze státního rozpočtu.

„Databáze jsou poměrně drahé, pokud by si je měla každá škola kupovat zvlášť, bylo by to strašně neefektivní.,“ uvedl místopředseda RVŠ prof. Tomáš Opatrný. Vzhledem k platné legislativě ovšem není možné pokračovat v dosavadní praxi, a tak jednou z nadějí je návrh změny novely zákona 130/2002.

Na zasedání předsednictva Rady vysokých škol informoval prorektor VŠCHT doc. Ing. Milan Pospíšil, že základní elektronické informační zdroje na rok 2013 pro celou ČR nejsou v případě technických, přírodovědných oborů a pro medicínu zatím zajištěny. Jako možné řešení navrhl, aby MŠMT nebo vysoké školy a Akademie věd ČR poskytly Národní technické knihovně záruku financování pro rok 2013, aby mohla bez konfliktu se zákonem smlouvy nevypovědět a sjednat konfirmaci cen pro rok 2013. Méně realizovatelnou variantou je podle doc. Pospíšila možnost, že v případě ukončení dosavadní smlouvy Národní technickou knihovnou převezme konsorcia Elsevier Science, Springer a J. Wiley do své režie některá vysoká škola nebo Akademie věd ČR.

Členové Asociace knihoven vysokých škol ČR (AKVŠ) na svém dnešním zasedání doporučili zahájit přípravu nového licenčního centra, které by mělo vyjednat nové licence pro periodika Elsevier, Springer a Wiley a databázi Scopus na rok 2014.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.