28. června 2012

NKÚ na postupu Univerzity Karlovy při nákupu objektů v pražské Opletalově ulici neshledal žádná pochybení

V uplynulých šesti měsících Nejvyšší kontrolní úřad na Univerzitě Karlově zkontroloval v rámci kontrolní akce „Peněžní prostředky určené na rozvoj a obnovu materiálně technické základny veřejných vysokých škol“ celou Dokumentaci programu UK (tj. investiční financování) a pět vybraných investičních akcí, mezi kterými byl i nákup dvou objektů v Opletalově ulici na Praze 1.

UK při této kontrole předala NKÚ veškeré podklady, včetně korespondence, znaleckých posudků, investičních záměrů a smluv.

Proti závěrečnému, obsáhlému kontrolnímu protokolu UK o kontrole č. 11/37 nepodala žádné námitky a tento protokol tak 27. června 2012 nabyl právní moci.

K nákupu objektů v Opletalově ulici NKÚ nevznesl žádné připomínky. NKÚ konstatoval, že „tato akce byla realizována v souladu s Dlouhodobým záměrem UK“ a že „UK realizací této akce naplnila závazné parametry stanovené v Rozhodnutí o poskytnutí dotace“.

NKÚ současně posuzoval přípravu rekonstrukce těchto objektů a konstatoval, že „UK zakoupila dva kancelářské objekty s cílem jejich využití pro výuku s tím, že objekty budou způsobilé pro účely výuky až po jejich celkové rekonstrukci a dostavbě. Ke dni ukončení kontroly nebyl investiční záměr rekonstrukce a dostavby objektů Ministerstvem školství schválen“.

Poté, co minulý týden Hospodářské noviny uveřejnily tři články, které se nákupu a připravované rekonstrukce týkaly, zveřejnila Univerzita Karlova obsáhlé stanovisko, ve kterém mimo jiné jasně uvedla, že „není pravda, že by Univerzita Karlova podezřelým způsobem a kdožvíproč koupila za dvojnásobně předraženou cenu dva domy v pražské Opletalově ulici“.

Pokud jde o připravovanou rekonstrukci: UK konstatovala, že vynakládá maximální úsilí k urychlenému schválení investičního záměru všemi příslušnými státními orgány, protože bez tohoto schválení nelze nutnou rekonstrukci provést a bez této rekonstrukce nelze začít bjekty plnohodnotně využívat.

Kontrolní nález NKÚ tak plně koresponduje se stanoviskem Univerzity Karlovy.

Za správnost:

Mgr. Václav Hájek

Odbor vnějších vztahů

Univerzita Karlova v Praze

tel: +420 224 491 248

e-mail: pr@cuni.cz

V Praze dne 28. června 2012






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.