21. června 2012

Ať soutěží ti druzí! ANEB Jak se obsazují funkce ve vedení Grantové agentury ČR

21. 6. 2012; rubrika: i-Forum informuje

Grantová agentura ČR je nevětším poskytovatelem grantů na vědecký výzkum udělovaných z veřejných prostředků. Ročně agentura rozdělí přibližně 3 miliardy korun na základě otevřené soutěže vědkyň, vědců a vědeckých týmů. Podávané projekty jsou přísně posuzovány, a to i na základě posudků zahraničních hodnotitelů. Proč se však podobně přísná procedura neuplatňuje také při výběru vedení Grantové agentury? Proč naopak dochází k netransparentnímu výběru předsednictva Grantové agentury, a to ještě v situaci, kdy je jeho práce částí odborné veřejnosti kritizována?

Rada pro výzkum, vývoj a inovace (dále jen RVVI) na svém květnovém (273.) zasedání rozhodla navrhnout vládě jmenování staronového předsednictva Grantové agentury ČR (dále jen GAČR), v čele s prof. Petrem Matějů, na druhé funkční období. Dosavadní práce tohoto předsednictva přitom vzbudila vážné pochybnosti. Bylo opakovaně kritizováno za zhoršující se komunikaci s řešiteli grantů a problémy se zajištěním grantové soutěže. Je spojeno i s letošním kolapsem datového úložiště, jehož správu svěřilo v loňském roce firmě, kterou vybralo. Tento kolaps dokonce vedl ke zrušení letošní grantové soutěže.

Nevoli akademické obce v tuto chvíli vyvolává zejména způsob, jakým Rada „nové“ předsednictvo GAČR „vybrala“. Zákon 130/2002 Sb., § 36 sice ukládá RVVI pouze předložit vládě návrhy na jmenování předsednictva a předsedy GAČR a žádnou konkrétní proceduru výběru kandidátů nestanoví. Postup, jejž zvolila RVVI, je však mírně řečeno neobvyklý. Místo vypsání řádného výběrového řízení a diskuse o kvalitě práce dosavadního předsedy i jednotlivých členů předsednictva jenom potvrdila stávající předsednictvo „en bloc“ bez možnosti alternativní volby. To nepříjemně připomíná jednotné kandidátky Národní fronty.

Nežádáme vysvětlení, žádáme nápravu. „Důrazně apelujeme na členy RVVI, aby se distancovali od závěru 273. zasedání, zasadili se o stažení stávajícího návrhu na jmenování předsednictva GAČR a vypsali na obsazení funkcí v novém předsednictvu řádné výběrové řízení,“ říká předsedkyně Fóra Věda žije! Helena Janíčková. V případě, že tak RVVI neučiní, vyzýváme Vládu České republiky, aby návrh předsednictva GAČR ve stávající podobě odmítla a uložila RVVI předložit návrh společně se závěry výběrového řízení.

Fórum Věda žije! 20. 6. 2012 také zaslalo otevřený dopis RVVI a vládě ČR a spustilo internetovou výzvu - petici, kde mohou svým podpisem signatáři podpořit apel na členy RVVI, aby návrh na jmenování předsednictva Grantové agentury nepředkládali vládě České republiky a revokovali své usnesení v této věci. V případě, že se tak nestane, vyzýváme vládu České republiky, aby se návrhem na jmenování předsednictva Grantové agentury, podaným RVVI, neřídila.

Za občanské sdružení Fórum Věda žije!, Zbyšek Mošna, Helena Janíčková, Michaela Vojtková – předsednictvo občanského sdružení Fórum Věda žije!







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.