29. června 2012

Lepší než učebnice. Vary přichystaly sekci věnovanou legendám kinematografie

29. 6. 2012; autor: Helena Stinglová; foto: Film Servis Festival Karlovy Vary, rubrika: i-Forum informuje

Organizační tým mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech letos vsadil na mladé diváky. Slavnostní zahájení se totiž ponese ve znamení punku. Přehlídku uvede světová premiéra snímku Good Vibrations o zakladateli belfastské punkové scény Terrim Hooleym. Studenti filmové vědy i fanoušci Filmového semináře na UK by si neměli nechat ujít snímky sekce Návraty k pramenům, v jejímž rámci se budou promítat nejen legendární filmy zapsané v historii kinematografie, ale i dokumenty o nich.

Prestižní filmové festivaly si obvykle dávají nejvíce záležet na zahajovacím a závěrečném snímku. Karlovy Vary ukázaly, že se nebojí a letos začnou pěkně zostra snímkem Good Vibrations. Svižným tempem vyprávěný příběh o zakladateli belfastské punkové scény, nekompromisním rebelovi Terrim Hooleym je chytře vystavěný film, v němž nechybí humor a skvělá hudba a který při vyprávění používá i archivní dobový materiál. Vypráví příběh snílka, který se rozhodl jít za svým cílem i přesto, že zisk ani úspěch neměl zaručen. Film Good Vibrations v režii Lisy Barros D’Sa a Glenna Leyburna bude uveden v rámci slavnostního zahájení festivalu hned 29. června od 19 hodin.

Závěr festivalu zase potěší všechny milovníky nejznámějšího neurotika světa Woodyho Allena. Svým filmem Do Říma s láskou se legendární režisér se svou filmovou tour po evropských městech tentokrát dostává do italské metropole, aby zde opět rozehrál vděčnou komedii o lidských vztazích obsazenou plejádou hvězd. Penélope Cruz, Ellen Page, Alec Baldwin, Roberto Benigni i sám režisér se potkají ve „věčném městě“, které je podle něj příliš velké na to, aby ho vyjádřila jedna zápletka. Woody Allen pojímá svůj nový film jako kaleidoskop tragikomických lidských osudů. Na mistrovo vyprávění se budou moci diváci podívat poslední festivalový den 7. července od 18 hodin ve Velkém sále.

Studenti i filmoví nadšenci ocení festivalovou sekci Návraty k pramenům, v rámci které zhlédnou ta nejvýznamnější díla domácí i světové kinematografie a také dokumenty, jež se věnují slavným filmařům či samotným snímkům. Diváci se tak mohou těšit na digitálně restaurovanou verzi Formanovy klasiky Hoří, má panenko nebo na dokument Pokoj 237, který detailně vysvětluje skryté metafory a symboly legendárního Osvícení Stanleyho Kubricka.

Hlavním lákadlem Varů jsou však každoročně filmy soutěžní sekce, ovšem kdo se na ně do lázeňského města nestihne vypravit, nemusí litovat. V nadcházejícím zimním semestru se jistě řada z nich objeví v programu oblíbeného Filmového semináře UK.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.