9. července 2012

Přírodovědecká fakulta zahájila druhý ročník táborů pro malé badatele

9. 7. 2012; autor: Lucie Kettnerová; rubrika: i-Forum informuje

Děti s vyjukanými obličeji vcházejí do posluchárny Přírodovědecké fakulty UK ve Viničné ulici. Losují si značku, která určí, kde bude jejich místo, a jdou se posadit. Některé není za stoly téměř ani vidět, všechny však napjatě očekávají, co se bude dít. Je pondělí 9. července, 8 hodin ráno a právě začíná první den prvního turnusu příměstského tábora pro malé Přírodovědce.

Když vypsala Přírodovědecká fakulta UK termíny na příměstské i pobytové tábory, strhla se lavina zájmu. Organizátoři totiž opět nabídli pestrý program zaměřený na biologii, chemii či geografii uzpůsobený různým věkovým skupinám účastníků. Tábory jsou navíc zdarma, a to včetně celodenního stravování.

Dětem se po celou dobu věnují nejenom pracovníci fakulty, ale i řada studentů, či spíše studentek, které se rozhodly trávit svůj volný čas nikoliv někde u vody nebo na výletě, ale v Praze s malými Přírodovědci. První den tak táborníkům při výzkumech pomáhaly například absolventky hydrobiologie či zoologie nebo studentky imunologie, biomedicíny či didaktických oborů. Pro některé je to zpestřením jejich práce v laboratoři, jiné se různých táborů nebo soustředění účastní pravidelně. „Když jsou děti motivované a baví je to, je to krásná práce i pro nás,“ shrnuje dojmy jedna ze studentek.

Pondělní den byl zasvěcený biologii. „Děti dnes seznámíme s mikroskopy a vyzkouší si kultivování z povrchu. Odpoledne se pak přesuneme do Hrdličkova muzea, kde máme rozkládací kostru a děti si zkusí ji správně složit. Předvedeme jim také, jak funguje modelování obličeje podle lebky,“ popisuje vedoucí tábora RNDr. Alena Morávková, Ph.D.

V úterý na biologické téma děti navážou prohlídkou Botanické zahrady Na Slupi. Asi nejvíce se malí táborníci těší na středu, kdy se vyráží do Prokopského údolí hledat zkameněliny. Kladívko si každý s sebou ponese v batůžku a podle Tomáše Pinkra, hlavního vedoucího tábora, si nějaký úlovek určitě odnesou všichni účastníci. Na čtvrtek připravili organizátoři program z oboru chemie, pátek je zaměřený na geografii.

Tábory jsou realizovány v rámci IPN Podpora technických a přírodovědných oborů








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.