21. srpna 2012

Uměl nás nadchnout pro věc, želí studenti ztráty oblíbeného profesora Petruska

21. 8. 2012; autor Bc. Roman Petrenko, red.; rubrika: Studenti

Zpráva o smrti prof. PhDr. Miloslava Petruska, CSc., velmi zasáhla jeho studenty, kteří na něj a především na jeho přednášky rádi vzpomínají. O tom, že se profesor Petrusek mladým generacím posluchačů silně vtiskl do jejich paměti, svědčí vzpomínka loňského absolventa sociologie na Fakultě sociálních věd UK Bc. Romana Petrenka.

„Jak bude probíhat závěrečná zkouška, pane profesore?“ ptají se hned na úvod první hodiny studenti, kteří mají seminář s profesorem Petruskem poprvé. „Zkouška?“ zamyslí se naoko Petrusek, „zkouška bude probíhat formou intelektuálního ping-pongu.“ Studenti znejistí. Vědí, že v intelektuálním ping-pongu s profesorem Petruskem nemá nikdo z nich šanci. On ale nemá potřebu si nic dokazovat. Nakonec dá všem jedničky…

Hodina začíná exkurzí do Polska. Řada studentů slyší o polské sociologii vůbec poprvé. Profesor Petrusek o ní dokáže zaníceně vyprávět celé hodiny. Výklad prokládá citací nejzajímavějších děl zpaměti. Kdepak ping-pong, tohle je intelektuální hurikán.

Profesor Petrusek miloval umění a literaturu zvlášť. „V literatuře se vždy skrývá obraz tehdejší doby,“ říkal a vzápětí vždy podal překvapivý, ale srozumitelný příklad: „Božena Němcová je, dámy a pánové, český Ferdinand Tönnies, Božena Němcová je svým způsobem česká socioložka. Protože tak pěkně českou venkovskou pospolitost nikdo před ní nepopsal,“ vysvětluje. Babičku zná každý, ale dokud vám ji Petrusek nenaservíroval na stříbrném podnose jako sociologický text, ani vás nenapadlo na ni takto hledět.

Profesor Miloslav Petrusek uměl studentům otevřít oči, uměl je nadchnout pro věci, o kterých do té doby neměli ani tušení. Měl nekonečné vědomosti a nesmírné charisma. Česká sociologie přišla jeho odchodem o svoji legendu, česká věda o další osobnost. Čest jeho památce. Nechť nesou desítky a stovky jeho studentů, které pro sociologii nadchl, jeho odkaz důstojně dál…

Odchod profesora Petruska rozesmutnil i další jeho studenty. Na sociálních sítích se zpráva o jeho úmrtí lavinově šířila, všichni litovali jeho ztráty. „Pan profesor Petrusek měl mezi studenty přirozenou autoritu neboli úctu. Věc, která se nedá popsat jednoduše a přímo, protože jde o jakési ‚světlo duše‘. Přes úctyhodný věk měl ke studentům velmi blízko. Z jeho osoby vyzařovala ‚skromnost starých čas‘, respekt před vzděláním, veliká bezprostřednost a také přirozený smysl pro humor, díky kterému jeho přednášky vyčnívaly nad ostatní. Je mi hrozně líto, že jejich počet už zůstane konstantní,“ zavzpomínal na profesora Petruska Bc. Matěj Michlík, dnes student nových médií na Filozofické fakultě UK, který k profesoru Petruskovi chodil ještě jako student bakalářské žurnalistiky na předmět Úvod do sociologie.

Zemřel bývalý prorektor UK a významný sociolog profesor Miloslav Petrusek





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.