16. října 2012

Karolinum vystavuje obrazy nobelisty Rabíndranátha Thákura

16. 10. 2012; autor: P. K.; rubrika: i-Forum informuje

U příležitosti 150. výročí narození bengálského nositele Nobelovy ceny za literaturu Rabíndranátha Thákura vystavuje indická ambasáda jeho obrazy a skici. Umělcova díla, jež jsme dosud v Česku neznali, si můžeme od úterý 16. října prohlédnout ve výstavních prostorách Karolina.

„Jsem rád, že Univerzita Rabindra Bharati v Kalkatě a Univerzita Karlova nám umožnily realizovat výstavu děl jednoho z nejznámějších velvyslanců Indie,“ uvedl během včerejší vernisáže velvyslanec Indické republiky J. E. Shri Venkatesan Ashok.

Rabíndranáth Thákur byl všestrannou uměleckou osobností a přibližně kolem roku 1928 se začal věnovat malbě. V prostorách Karolina si můžete do 10. listopadu prohlédnout na čtyři desítky studií a portrétů, kaligrafických kompozic a také reprezentativní sbírku jeho literární tvorby včetně českých překladů.

Thákurova výtvarná tvorba v sobě spojuje indické a evropské tradice. Vystavená díla připomínají svojí barevnou škálou expresionistickou tvorbu a svým stylem Kandinského, Picassa a Matisse nebo vliv japonského a čínského umění.

U příležitosti oslav výročí připravila indická ambasáda kromě putovní výstavy i dva koncerty s využitím Thákurovy básnické tvorby.

Prahu navštívil Thákur celkem dvakrát v roce 1921 na pozvání profesora indologie Univerzity Karlovy Vincence Lesného, který byl také jeho prvním evropským překladatelem z bengálštiny, a podruhé v roce 1926 na pozvání Karla Čapka, tehdy předsedy československého PEN klubu. Během návštěv Prahy Thákur hluboce zapůsobil na řadu osobností kulturního života. Leoš Janáček na motivy jeho básně zkomponoval skladbu pro mužský sbor Potulný šílenec, verš z této básně je dokonce vyrytý na Janáčkově hrobě.


Výstava je otevřena ve výstavních prostorách Karolina do 10. listopadu 2012, vždy od pondělí do soboty od 10.00 až 18.00 hodin. Vstup zdarma.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.