25. října 2004

Fotoklub Vývojka

Fotoklub Vývojka vznikl počátkem roku 2001 na půdě Jihočeské univerzity. U jeho zrodu stála skupina nadšených amatérských fotografů – zaměstnanců a studentů školy, fotoklub tedy nesl zpočátku přívlastek Univerzitní. Dvanáct zakládajících členů fotoklub výstižně pokřtilo „Vývojka“. A není tím myšlena pouze ta nechvalně známá ?? chemikálie ve vaničce, kde plavou čerstvě vyvolané fotky, ale též symbolicky vývoj, který, jak všichni členové klubu doufají, bude mít do budoucna vzestupnou tendenci.


Díky dobré partě a poměrně široké možnosti vystavovat prodělal klub za krátkou dobu své existence nečekaně rychlý VÝVOJ. Dnes již svými aktivitami přesahuje hranice univerzity a mezi aktivními členy klubu je dnes studentů bohužel velmi málo.


Klub v současnosti sdružuje přibližně 20 fotografů. Pravidelné schůzky probíhají každé úterý v internetové kavárně Babylon na českobudějovickém náměstí. V prostorách této kavárny mají členové klubu možnost vystavovat své práce na malých autorských výstavách.


Spektrum naší fotografické tvorby je díky individuálnímu přístupu velmi široké, dá se bez nadsázky říci, že fotografujeme vše shluků buněk až po letecké snímky měst. Právě mikrofotografii a digitální zobrazováním v biologii se zabývají hned dva členové klubu - RNDr. František Weyda CSc. a RNDr. Petr Znachor, PhD. V jejich fotografické práci lze sledovat úzkou spojitost s jihočeskou univerzitou. Ostatní členové klubu se věnují většinou klasickým tématům – krajina, reportáž případně akt. V poslední době jsem navázali spolupráci s prachatickým fotoklubem „F 2,8“ a skupinou budějovických fotografů „Přátelé“. Výsledkem byl například výjezdní „workshop“, jakési fotografické klání v městečku Netolice, kde se pak uskutečnila výstava našich prací.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.