11. října 2012

Dobrým česko-lotyšským vztahům pomáhá i UK, zdůraznila předsedkyně lotyšského parlamentu

11. 10. 2012; autor: Helena Stinglová; rubrika: i-Forum informuje

Pohovořit si s rektorem UK a poděkovat mu za podporu výuky lotyštiny. Takové přání vyjádřila předsedkyně lotyšského Sejmu Solvita Aboltina při své návštěvě v Praze. Ve středu 10. října se proto v přijímacích prostorách Karolina setkala s prof. RNDr. Václavem Hamplem, DrSc., a promluvila si s ním i o možných změnách vysokoškolského systému vzdělávání jak v České republice, tak v Lotyšsku.

Předsedkyni Sejmu Aboltinu zajímaly především přípravy reformy českého terciárního vzdělávacího systému, protože k podobnému procesu se chystá i její země. Podotkla přitom, že Lotyšsko má na počet obyvatel vysoký počet vysokoškoláků. „Důležitý ale není počet studentů a absolventů, ale jejich možnost uplatnit se,“ zdůraznila.

Podle ní je v současné době nejpalčivější otázkou lotyšského školství to, jak zvýšit finanční samostatnost veřejných vysokých škol. Proto se jedním z témat rozhovoru stalo i školné, o kterém se v České republice živě diskutuje. „Školné je velmi nové politické téma. Mám ale pocit, že debata o něm se vede prostřednictvím floskulí – a téměř až na ideologické bázi,“ podotkl rektor UK. Předsedkyně Sejmu pak prostřednictvím profesora Hampla vzkázala české politické reprezentaci, že v Lotyšsku už je školné zavedené, avšak finanční situaci škol či zlepšení jejich kvality to stejně nepomohlo.

Solvita Aboltina také s velkou vděčností poděkovala zástupcům Univerzity Karlovy za péči o výuku lotyštiny v Česku. „Při své návštěvě České republiky jsem se mnohokrát přesvědčila o tom, že je zde spousta Čechů, které pojí láska k Lotyšsku. Je to i zásluhou Univerzity Karlovy, která pro studium našeho jazyka získává řadu příznivců,“ usmívala se předsedkyně parlamentu a přimlouvala se za to, aby univerzita byla i nadále tak vstřícná k tomuto oboru.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.