Helena Stinglová • foto: red. • 17. října 2012

Rychlé brejky pomohly borcům UK obhájit titul v Hokejové bitvě univerzit

Ve druhém ročníku Hokejové bitvy univerzit potvrdili hráči Univerzity Karlovy svou nadvládu nad ledovou plochou. Ve finále turnaje, do kterého se stejně jako v minulém ročníku probojovaly týmy UK a VŠE, po opatrné první, nepovedené druhé a ostré třetí třetině porazili hráči UK borce Vysoké školy ekonomické vysoko 4:1. K vítězství jim poblahopřál i rektor UK prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

Při hokejovém odpoledni druhého ročníku univerzitní bitvy se proti sobě postavili hráči Univerzity Karlovy (UK), Českého vysokého učení technického (ČVUT), České zemědělské univerzity (ČZU) a Vysoké školy ekonomické (VŠE). Hrálo se systémem play-off ve zkrácených zápasech 2x 15 minut, finále pak 3x 15 minut.

Turnaj odstartoval zápas UK s ČZU. „Kluci jsou nejlepší, potřebují to ale slyšet i zvenku,“ hecoval před začátkem prvního zápasu fanoušky UK prorektor prof. PhDr. Stanislav Štech, CSc., který se postavil proti rektorovi ČZU prof. Ing. Jiřímu Balíkovi, CSc., na úvodní buly turnaje.

V první polovině zápasu nedali hráči UK svým soupeřům šanci. Hned totiž ukázali, co bude jejich hlavní devizou pro celý turnaj – bleskové obraty a úniky z obranné třetiny do útoku. Jejich skvělé bruslařské technice nebyli schopni hráči ČZU, ale ani později VŠE konkurovat.

I díky tomu ČZU inkasovala hned v první polovině zápasu tři góly. Až ke konci poločasu se dokázal tým suchdolské univerzity zformovat a snížit náskok UK o jednu branku.

Po přestávce však tým ČZU nastoupil v mnohem aktivnějším tempu a nejprve v přesilovce a pak při velmi ostrém útoku se dvěma brankami dotahoval na obhájce titulu. UK si však očekávané vítězství nad outsidery turnaje nenechala vzít a nakonec vyhrála 5:3, a mohla v klidu vyčkávat na výsledky dalšího zápasu, který určil jejich soupeře pro finále.

V následujícím utkání VŠE nedala smolařům turnaje ČVUT příliš šancí a porazila je 2:1. ČVUT po nepříjemném zápase s VŠE muselo hned nastoupit do utkání o třetí místo s ČZU. Unaveným hráčům ČVUT nepřálo štěstí, když promarnili několik výborných útočných akcí, a nakonec nečekaně podlehli hráčům ČZU 1:2.

To už se ale ve fanouškovském kotli UK v holešovické Tipsport Areně začali znovu srocovat studenti UK, symbolicky oblečení v červené barvě, vybavení rudými balonky a pomalovaní písmeny UK. „Tipuji, že vyhrajeme 3:1. Fandím hlavně útočníkovi Davidu Šafránkovi,“ zářila nadšením studentka Fakulty tělesné výchovy a sportu UK Martina Ctiborová, která jmenovala jednoho z nejpřínosnějších hráčů týmu. David Šafránek totiž vstřelil v průběhu turnaje několik gólů. Velkou pozornost publika také vyvolávala ženská hráčka UK, útočnice Zuzana Radostová.

Krátce po půl desáté večer prorektor UK doc. PhDr. Michal Šobr, CSc., popřál vítězství našim hráčům a postavil se na úvodní buly finálového zápasu proti řediteli Centra tělesné výchovy a sportu VŠE Mgr. Miloši Pádivému.

První třetina se našim hráčům příliš nedařila, VŠE se ukázala jako velmi silný soupeř. Po nepříjemném oslabení tři na pět ke konci první třetiny brankář UK Adam Srb inkasoval. Hráči UK tak odcházeli do šaten skleslí, jejich kouč PhDr. Petr Šťastný, Ph.D., jim ale dodal potřebný náboj, takže do druhé třetiny vlétli s velkou bojovností. V podobné situaci jako v první třetině, avšak tentokrát v přesilovce pět na tři vyrovnali borci UK na 1:1. Fanoušci si užili dokonce i samostatného nájezdu, který však útočník UK Dominik Novák nevyužil. Na konci druhé třetiny byl tak zápas stále na začátku, a proto i velmi napínavý.

Poslední třetina turnaje už patřila především týmu v červených dresech, VŠE nakonec ještě třikrát inkasovala, poslední gól padl dokonce jen minutu a dvacet sedm vteřin před závěrečným hvizdem.

Borci UK obhájili své minulé vítězství v turnaji Hokejové bitvy univerzit s velkým přehledem. Vysloužili si pochvalu jak od rektora UK profesora Václava Hampla, který je hlasitě podporoval ze střídačky, tak i děkana Fakulty tělesné výchovy a sportu UK doc. PhDr. Vladimíra Süsse, Ph.D. Domů odjeli s pohárem primátora Prahy a s desetitisícikorunovou odměnou.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.