Petra Köpplová • foto: Mayo Clinic • 20. listopadu 2012

Ještě 48 hodin se můžete přihlásit na stáž na Mayo Clinic

Desítky hradeckých mediků absolvovaly v posledních letech stáž na prestižní americké Mayo Clinic. Žádná jiná lékařská fakulta v České republice se nemůže pochlubit obdobným projektem, který trvá již od roku 1998.

Mayo Clinic v Rochesteru v Minnesotě má pro české studenty medicíny podobný význam jako Metropolitní opera pro znalce operní hudby. Tak hodnotí prestiž kliniky královéhradecká stipendistka Tereza Pernicová, která měla na předním pracovišti možnost bádat dva měsíce. Ze stáže si kromě nových přátelství odnáší především energii do dalšího studia a motivaci dělat vše co nejlépe.

Jak získat stáž

Výzvu pro zájemce o pobyt na jedné z nejlepších amerických klinik vyhlašuje Lékařská fakulta UK v Hradci Králové pravidelně v říjnu a datum letošního podání končí 22. listopadu. Fakultní zájemce vybere kolegium děkana a na jaře čeká uchazeče druhé kolo, ve kterém Mayo Clinic, zastoupená prof. Zelalem Temesgenem, odborně hodnotí kandidáty.

Několikatýdenní stáž je pro studenty finančně náročná, a tak vedení fakulty zohlednilo výdaje spojené se stáží a rozhodlo, že studentům, kteří splňují kvalifikaci, se pobyt částečně hradí v závislosti na jejich ekonomické situaci.

Dlouholetá spolupráce

Projekt dvou- až tříměsíčních stáží studentů hradecké lékařské fakulty na Mayo Clinic trvá již 14 let. Celá jedna generace mediků měla možnost seznámit se s klinickou a výzkumnou praxí na prestižní americké klinice. Výměna se uskutečňuje od roku 1998 zásluhou bývalého studenta Univerzity Karlovy profesora Alexandra Schirgera, který spolupráci na americké klinice v tomto roce systemizoval.

V rámci kooperace obou lékařských pracovišť se v roce 2010 uskutečnil také přípravný kurz na zkoušku United States Medical Licensing Examination (USMLE), který vedli lektoři z Mayo Clinic. Kurz absolvovalo 24 studentů z českého i anglického studijního programu.







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.