Helena Stinglová • foto: Bc. Miriama Mydlová • 27. prosince 2012

Diplomová práce, která může pomoci při pátrání po zločincích

Jak se proměňuje mužský a ženský obličej v průběhu stárnutí? Na tuto otázku hledá odpověď diplomantka Bc. Miriama Mydlová. Výzkum, jehož výsledky mohou využít například kriminalisté, vzniká díky unikátní laboratoři 3D zobrazovacích a analytických metod Přírodovědecké fakulty UK.

Naskenovaný obličej Miriamy Mydlové

Naskenovaný obličej Miriamy Mydlové

Při svém výzkumu Miriama Mydlová vychází z předpokladu, že ženský obličej se stárnutím, neboli tím, jak mění svou podobu, proporce a třeba i postavení čelistí, připodobňuje mužskému. Tuto hypotézu se nyní snaží empiricky ověřit, pomáhá jí k tomu speciální 3D skener, kterým snímkuje muže a ženy různého stáří.

„Pomocí skeneru vytvoříme povrchový 3D model obličeje. Díky údajům, které nasbíráme, můžeme poměřovat nejenom velikost obličeje, ale i jeho tvar,“ vysvětluje Miriama Mydlová s tím, že laboratoři se zpracováním dat pomáhá Matematicko-fyzikální fakulta UK. „Skenuji obličeje vždy třiceti žen a třiceti mužů v různých věkových kategoriích. Musí to být běloši a Češi bez např. plastických operací obličeje, aby data byla validní. Věkové kategorie jsem stanovila tři: dvacet až čtyřicet let, čtyřicet jedna až šedesát let a šedesát jedna až osmdesát let,“ vysvětlila studentka antropologie a genetiky člověka na Přírodovědecké fakultě UK a také obecné antropologie se zaměřením na etologii člověka na Fakultě humanitních studií UK.

„Už ve své bakalářské práci jsem se věnovala lidskému obličeji, toto téma mě velmi zajímá, proto na něj navazuji i v diplomové práci,“ připomněla svůj předešlý výzkum, kdy se zabývala tím, jak lze rekonstruovat měkké tkáně obličeje, pokud je k dispozici pouze lebka. Tento typ výzkumu je využitelný nejen v antropologii, ale i v kriminalistice jako forenzní metoda vyšetřování, například při rekonstrukci podoby oběti.

I její výzkum pro diplomovou práci však může najít uplatnění v praxi. „Když budete mít určitá statistická data, která vám budou říkat, jak se lidský obličej proměňuje, můžete je uplatnit při pátrání po zločincích. Pokud budete vědět, jak zločinec vypadal před dvaceti lety, budete moci přibližně určit, jak bude vypadat v současnosti,“ upozornila Miriama Mydlová a dodala, že výsledky jejího výzkumu mohou pomoci i lékařům při jejich práci. „Na základě toho, jak se vyvíjí obličej, se dají odhalit některé neurologické poruchy. Lékařům to může pomoci diagnostikovat různé nemoci,“ podotkla. Výsledky výzkum mohou podle studentky využívat třeba i plastičtí chirurgové.

Diplomovou práci se souhrnem výsledků svého výzkumu by Miriama Mydlová měla obhajovat zřejmě v příštím roce. Vedle toho nyní pracuje i na diplomové práci na Fakultě humanitních studií UK, v níž se věnuje fenoménu lidské agresivity.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.