Lucie Kettnerová • foto: red., archiv PUSA • 3. prosince 2012

Studentská skupina Amnesty International slaví druhé narozeniny

Ve čtvrtek 6. prosince si Pražská univerzitní skupina AI (PUSA) připomene dva roky svého úspěšného fungování. Jaké aktivity toto uskupení pořádá a kdo jsou jeho členové, jsme se zeptali koordinátorky Karolíny Chloubové, jinak studentky Pedagogické fakulty UK.

Jaký je vztah mezi Pražskou univerzitní skupinou AI a „velkou“ mezinárodní Amnesty International?

Pražská univerzitní skupina, stejně jako ostatní skupiny AI, je organizační jednotkou celosvětové Amnesty International. Jsme vázáni jejími zásadami, ale povinností z toho moc nevyplývá. Je na nás, kterými jejími tématy se budeme zabývat a jak. Například Romský týden, který nedávno proběhl, byl náš nápad, chtěli jsme tak podpořit akce Amnesty, které připomínaly výročí rozsudku Evropského soudu pro lidská práva v případu D. H. a ostatní versus Česká republika. Vybíráme si zkrátka témata, která nás zajímají.

Česká pobočka Amnesty International nám poskytuje podporu, zásobuje nás různými materiály, můžeme u ní žádat o finanční podporu na konkrétní akce či pro nás pořádají setkání dobrovolníků, kde vylepšujeme své schopnosti lidskoprávních aktivistů.

Co je náplní činnosti skupiny a jaké akce/aktivity pořádá?

Tématem Amnesty International jsou lidská práva, to je stejné i pro PUSA. Naší činností je psaní urgentních apelů, tedy dopisů, které vyzývají k dodržování lidských práv, např. dopisy jsme zasílali do Běloruska prezidentu Lukašenkovi za propuštění politických vězňů či do USA za zastavení mučení Bradleyho Manninga atd. Také sbíráme podpisy na různé petice. Stejně důležitou naší aktivitou je pořádání debat, promítání nebo výstav taktéž poukazujících na lidská práva. Naším cílem je informovat převážně studenty.

Karolína ChloubováMají i další české univerzity své skupiny?

V České republice je zhruba čtrnáct skupin AI, ale univerzitní je z toho jen ta naše. Nicméně spolupracujeme s univerzitní skupinou AI v Banské Bystrici. Ve spolupráci jsme dělali například souběžně akce upozorňující na situaci migrantů v Mexiku, v současnosti společně plánujeme letní školu lidských práv. Co se týče českých skupin, tak spíš s jejími členy sdílíme zkušenosti, dáváme si rady, kontakty na potenciální hosty atd.

Kdy česká studentská skupina vznikla a kdo stál u jejího zrodu?

PUSA oslaví 6. 12. své druhé narozeniny. Jejím zakladatelem je Štěpán Drahokoupil, dnes doktorand Ústavu politologie na FF UK, a pomáhala mu skupina dalších studentů z UK. Štěpán byl tedy první koordinátor PUSA, pak jsem ho vystřídala já a zatím v této funkci setrvávám.

Kolik členů má skupina nyní a ze kterých fakult pocházejí?

Kolik má skupina přesně členů, to vám nikdo neřekne, nemáme totiž přesně stanovené, kdo je členem. Na pravidelných schůzkách se scházíme zhruba v deseti lidech, ale s konkrétními akcemi nám pomáhají i studenti, kteří nemají čas na pravidelné schůzky chodit. Počet členů bych odhadla mezi dvaceti a třiceti. Máme tam studenty z různých fakult Univerzity Karlovy – FHS, PF, FF, PedF, FSV, MFF, LF, nejsme však omezeni pouze na UK, máme například členku i z Metropolitní univerzity.

Jak často a kde se scházíte?

Na začátku každého semestru se domlouváme, který den v týdnu se budeme scházet. Pro tento zimní semestr se scházíme ve středu jednou za čtrnáct dní ve studentském klubu K4. Data našich schůzek jsou zveřejněny na www.ipusa.cz.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.