Zavírání Českého farmaceutického muzea 2004

Doc. PhDr. Karel Král, CSc. • 1. října 2004

Zavírání Českého farmaceutického muzea 2004

Již po několik let je září věnováno významné akci Spolku pro vybudování českého farmaceutického muzea, která se pravidelně koná na Kuksu v Českém farmaceutickém muzeu pod názvem „Zavírání muzea“. Je to příležitost k setkání všech přátel a příznivců muzea, příležitost k prostému popovídání a v neposlední řadě k prohlídce expozice. Oproti minulým rokům byl program letošního „Zavírání muzea“ dne 18.9.2004 jiný. Kromě již tradiční prohlídky expozice byla akce věnována problematice vojenské farmacie. Ale začněme od začátku.

Slavnostní zahájení bylo již tradičně v kostele Boží trojice. Předseda Spolku pro vybudování českého farmaceutického muzea, děkan farmaceutické fakulty v Hradci Králové doc. Jaroslav Dušek přivítal účastníky a odevzdal diplom čestného člena spolku Prof. Jaroslavu Květinovi. Doc. Rusek přednesl krátkou zprávu o činnosti spolku. Na závěr zazněly tony flétny a kytary pražských umělců.

Následovala krátká prohlídka expozice a poté odjeli účastníci zavírání muzea do bývalé vojenské pevnosti Josefov na prohlídku opevnění. Při svitu svíček nabyla prohlídka kasemat tajemnosti. V kongresovém centru penzionu „Za vodou“ ve Dvoře Králové se konaly přednášky k problematice vojenské farmacie. Docent Karel Král v přednášce „Vývoj vojenské farmacie do doku 1950“ seznámil účastníky s dějinami profesionální vojenské farmacie. Následovaly přednášky RNDr. Zdeňka Slabého „K dějinám vojenské farmacie 2 .Vojenského okruhu“ a Mgr. Václavy Buchtové věnované dějinám vojenské nemocnice v Josefově.

Přínosem byly přednášky současných vojenských farmaceutů. Podplukovník Mgr. Ladislav Ruman seznámil přítomné s vývojem vojenského lékárenství po roce 1989. Veliký ohlas měly přednášky pplk. PharmDr. Jakeše o činnosti 6. polní nemocnice v Afganistánu a pplk. PharmDr. Vyčítala o misi 7. polní nemocnice v Iráku.

Společenský večer byl důstojnou tečkou vydařeného setkání účastníku Zavírání muzea. Dozvěděli se mnoho nového o historii a současnosti vojenské farmacie, která po mnohá desetiletí nebyla v centru pozornosti historiků farmacie. Dík za vydařenou akci patří nejen účastníkům, ale především organizátorům .

Doc. PhDr. Karel Král, CSc.















Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.