Helena Stinglová • foto: Česká advokátní komora • 19. února 2013

Moje práce je vlastně takové luštění křížovek, říká právní Talent roku

Za práci, která se věnuje vztahu práva a morálky, získal v prestižní soutěži Právník roku interní doktorand Právnické fakulty UK JUDr. Jakub Morávek titul Talent roku 2012. Doktor Morávek právě dokončuje svou disertační práci a na fakultě vede kurzy pracovního práva a práva sociálního zabezpečení.

JUDr. Jakub Morávek se stal Talentem roku 2012

JUDr. Jakub Morávek se stal Talentem roku 2012

Porotu soutěže, kterou vedl předseda České advokátní komory JUDr. Martin Vochopeň, oslovil Jakub Morávek svou prací s názvem Model práva – Vztah práva a morálky. Porota jej tak 25. ledna vyhlásila Talentem roku. Cena se uděluje mladým nadaným právníkům do 33 let.

„Má práce je o vztahu práva a morálky, tedy zejména o tom, že právo samo o sobě nestačí. Když budete mít stanovený soubor právních pravidel, ale ten se bude rozcházet s tím, jak to ve společnosti fakticky funguje, tak budou lidé tato pravidla porušovat. Právo se ale samozřejmě nemůže zcela poddávat společnosti, zejména pokud je morálně pohnutá. Právo má však možnost i toto nějakým způsobem vyvažovat,“ vysvětlil doktor Morávek a připomněl slova prof. JUDr. Ireny Pelikánové, DrSc., jež říká, že dobré právo je takové, které může každý člověk předpokládat, uhádnout, vytušit.

„U nás to ale trošku nefunguje. Pokládám si otázku, jestli tady nechybí nějaký morální základ, aby to fungovat mohlo. Líbí se mi výrok Tomáše Bati ze třicátých let, když se zaobíral tehdejší hospodářskou krizí a když říkal, že jediné východisko z krize je vzít si příklad ze správného chování lidí a napodobovat je. Byl to hluboký morální apel na lidi, aby se uskrovnili a pracovali na sobě a nesnažili se hromadit věci jen z rozmařilosti. To se dá vztáhnout vlastně i na situaci dnešní společnosti,“ zamýšlel se Jakub Morávek.

Doktor Morávek se ve své praxi specializuje na pracovní právo a na problematiku ochrany osobních údajů. Až do dubna loňského roku působil v Úřadu pro ochranu osobních údajů. Nyní pracuje v jedné z pražských advokátních kanceláří a na Právnické fakultě UK vede kurzy zabývající se pracovním právem a právem sociálního zabezpečení. Ve své disertační práci, kterou chce letos zjara dokončit, se zabývá ochranou osobních údajů v pracovněprávních vztazích.

Ačkoliv pracovní právo je oblast, která se dotýká většiny lidí, doktor Morávek upozornil na to, že z řad studentů práv tolik zájemců neoslovuje. „Myslím si, že devadesát procent lidí, kteří se hlásí na Právnickou fakultu, si nedovede představit, jak tato práce ve skutečnosti vypadá. Chybí tady určitá osvěta. Všichni znají americké seriály a vidí se, jak budou řečnit před velkou porotou, proto pro zájemce o studium bývá nejvíc lákavé trestní právo. Pracovní právo sice aplikuje téměř každý, protože je buď zaměstnanec, nebo někoho zaměstnává, není to ale odvětví, které by lákalo tolik studentů,“ podotkl.

Připouští také, že sám se na fakultu hlásil s poněkud zkreslenými představami, trestním právem se však zlákat nenechal. „Zajímalo mě ještě mezinárodní právo veřejné, ale přišel jsem na to, že tudy pro mě cesta nepovede. Mám rád kontakt s lidmi, proto jsem se pak rozhodl pro oblast, které se věnuji. Navíc ochrana osobních údajů je svou povahou správní právo a správní právo je veliká teorie. To je další věc, jež mě velmi baví. Musíte pečlivě přemýšlet, jak problém řešit. Práce právníka je, jako když ve škole řešíte slovní úlohy, je v tom logický postup, v rámci kterého dojdete k nějakému závěru a výsledku. To je na tom zajímavé. Jsou to vlastně takové křížovky nebo hádanky,“ usmíval se Talent roku 2012 Jakub Morávek.

Při vyhlašování výsledků soutěže Právník roku 2012 vstoupila do symbolické právnické Síně slávy doc. JUDr. Ivana Štenglová, která působí na katedře obchodního práva Právnické fakulty UK.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.