red. • foto: red. • 19. února 2013

Cesta od nás do Jeruzaléma a ještě kousek

Vernisáž fotografií prof. MUDr. Jaroslava Dršaty, CSc. z jeho cest a poznávání světa z bicyklu proběhla na Pedagogické fakultě dne 18. února 2013. Na vernisáž navázala první z cyklu jeho přednášek „Cesta od nás do Jeruzaléma a ještě kousek". Cyklus bude pokračovat následujících pět pondělních podvečerů, vždy od 17. 30 hodin v aule Pedagogické fakulty UK.


Prof. MUDr. Jaroslav Dršata, CSc.

POZNÁVÁNÍ SVĚTA Z BICYKLU

(Cesta od nás do Jeruzaléma a ještě kousek)


18. února

Bývalou Habsburskou monarchíí


Úvod – motivace k cyklocestě, cesta na kole bývalou rakouskouherskou monarchií k její jihovýchodní hranici. Střední Evropa a Habsburská monarchie – porážka od Turků u Moháče 1526 znamenala zároveň ovládnutí střední Evropy rodem Habsburků. Češi na Balkáně - český Banát, Bela Crkva ve Vojvodině, Sv. Helena a další české vesnice na Dunaji v Rumunsku.


25. února

Z Oršavy do Istanbulu (bývalou osmanskou Evropou)


Cesta balkánskou částí bývalé Osmanské říše. Příchod Turků z Malé Asie na Balkán na počátku novověku. Balkánské války koncem 19. století. Obnova bulharského státu. Vztahy Bulharů a Turků.


4. března

Turecko: Anatolií z Istanbulu na syrskou hranici


Historie Malé Asie od starověku: Chetité, Persie, řecké kolonie, Alexandr Veliký, helénské období, křesťanství, Seldžukové, Mongolové, Osmani, Atatürkova republika;  rané křesťanství – Pavlovy cesty Malou Asií, expanze islámu, vývoj národnostních poměrů v 19. a 20. století...


11. března

Sýrií zelenou a žíznící


Historické souvislosti a motivace: Starověk, helenizace a římské období, rané křesťanství, islám. Náboženské a politické poměry v zemi. Občanské nepokoje v posledních dvou letech. Sýrie a Libanon, Sýrie a Palestinci, Sýrie a Írán…


18. března

Svatou zemí k Rudému moři


Cesta z Damašku na začátku revoluce. Do Jeruzaléma a Madaby. Poznámky k historii „Svaté země“ od starověku po dnešek. Vznik státu Izrael. Jordánsko a Palestinci. Na kole Královskou cestou – z Madaby do Aqaby u Rudého moře přes Petru a Wádí Ram.


18. 3. 2012

Kolem Araratu a dnešním tureckým Kurdistánem


Tureckým Kurdistánem se střípky biblické krajiny. Ani – zbytky říše Arménů, která přijala křesťanství ještě před Římskou říší, hora Ararat. Národnostní vztahy Arménů, Turků a Kurdů.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.