Helena Stinglová • foto: Senát PČR • 25. února 2013

Studenti před 65 lety pochodovali na podporu prezidenta Beneše. Policie je brutálně rozehnala

Šedesát pět let od studentského pochodu na Pražský hrad roku 1948 si v pondělí 25. února připomněli senátoři, političtí vězni, dnešní zástupci vysokých škol, ale také ti, kdo tehdy šli na Hrad, aby podpořili prezidenta Edvarda Beneše. K pamětní desce v pražské Nerudově ulici věnované studentům, jejichž shromáždění tehdy nelítostně rozehnala policie, položili věnce a ocenili předvídavost všech, kdo se pochodu zúčastnili.

Na pietním shromáždění pod Pražským hradem přivítal všechny přítomné místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, jenž se také jako první poklonil památce a odvaze vysokoškolských studentů, kteří se 25. února 1948 nebáli jít až na Hrad podpořit v těžkém dějinném momentu tehdejšího prezidenta Beneše. Ocenil také, že se studenti v roce 1948 nenechali zmást davem a jasně si uvědomovali nebezpečí, které zemi vážně hrozilo a nakonec ji také pohltilo.

Jeho slova podpořil ve svém projevu i rektor UK prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc. „Před šedesáti pěti lety prošly noční Prahou dva průvody vysokoškoláků. První z nich se dostal 23. února až na Hradčanské náměstí, odkud se pět studentských zástupců vypravilo za prezidentem Benešem. Tlumočili mu podporu studentů v jeho těžkém rozhodování o dalším osudu vlády. Druhý průvod se 25. února již na Hrad nedostal, byl zastaven policií právě v těchto místech, kde teď stojíme. Nikdo jiný, kromě příznivců Komunistické strany Československa, takto výrazně v ulicích v únoru 1948 nevystoupil,“ upozornil rektor UK. V krátké vzpomínce připomněl odvahu a prozíravost tehdejších studentů vysokých škol a zamýšlel se nad tím, jestli i my dnes nepřehlížíme něco důležitého v naší společnosti, co by vychýlilo běh našeho osudu nesprávným směrem.

Předseda Pražského akademického klubu 48 JUDr. Jiří Navrátil připomněl deset tisíc studentů, kteří museli po únoru 1948 opustit vysoké školy. Upozornil na to, že řada z nich, kterým režim znemožnil dosáhnout jejich vytyčeného vzdělání, tím trpí dodnes.

Na pietním shromáždění vystoupili s krátkými projevy také místopředseda Konfederace politických vězňů ČR Ing. František Šedivý, rektor ČVUT prof. Ing. Václav Havlíček, CSc., a místopředseda Studentské komory Rady vysokých škol Bc. Martin Petrus. Květiny k pamětní desce v horní části Nerudovy ulice položili i zástupci dnešních studentů. Všichni přítomní pak završili pietní shromáždění minutou ticha.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.