Jana Nováková, Pavel Pečený • foto: MZV ČR, red. • 1. března 2013

Čeština si razí cestu do světa. Učí se ji i Tchajwanci

Ačkoliv čeština nepatří ke světovým jazykům, mají o její studium zájem četní cizinci. Důkazem jsou i výsledky nedávno pořádané Certifikované zkoušky z češtiny pro cizince (CCE) na českém velvyslanectví v Paříži, které se zúčastnilo třináct kandidátů – většinou Francouzů. Avšak objevili se mezi nimi i uchazeči s ruským, polským, italským, a dokonce i tchajwanským občanstvím.

Certifikáty úspěšným kandidátům předala na začátku letošního února velvyslankyně České republiky ve Francii Marie Chatardová

Certifikáty úspěšným kandidátům předala na začátku letošního února velvyslankyně České republiky ve Francii Marie Chatardová

Většina kandidátů, z nichž nejstaršímu bylo 65 let a nejmladšímu teprve dvacet, skládala zkoušku na úrovni A2. Našla se ale i trojice odvážlivců, kteří se přihlásili na úroveň B2.

Na zkoušku se přitom uchazeči připravovali opravdu poctivě – jejich úspěšnost přesáhla hranici 90 procent. To potvrdila i Jana Nováková, která se zkoušek CCE zúčastnila jako examinátorka. „Všichni kandidáti byli na zkoušku velice dobře připraveni, stejně jako tomu bylo v roce 2011, kdy se Certifikované zkoušky z češtiny zkoušely v Paříži poprvé.“ A co cizince ke studiu češtiny přivádí? „Nejčastějšími důvody, proč tito lidé zkoušku z češtiny skládají, jsou jejich další ambice ve studiu nebo dobré vztahy, které udržují se svými českými příbuznými a přáteli,“ dodává Jana Nováková.

Certifikovaná zkouška z češtiny pro cizince je určena všem, kdo si chtějí nebo potřebují ověřit stupeň své komunikativní kompetence v češtině. Zároveň se v současné době jedná o jedinou zkoušku z češtiny pro cizince, která prošla nezávislým auditem mezinárodní organizace jazykových testerů ALTE (Association of Language Testers in Europe) a zařadila se tak po bok mezinárodně uznávaných zkoušek připravovaných např. Cambridge ESOL, Goethe-Institutem či Alliance Française.

Zkoušku CCE vyvíjí Ústav jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy v Praze (ÚJOP UK) a je možno ji skládat jak v České republice, tak v zahraničí (např. v Berlíně, Kyjevě, Londýně, Mnichově, Moskvě, Neapoli, Paříži, Sofii a Varšavě), a to na úrovních A1, A2, B1, B2 a C1 podle Společného referenčního rámce pro jazyky. V Paříži se zkouška CCE realizovala díky spolupráci Velvyslanectví České republiky v Paříži a tamního Českého centra.

Více informací o zkouškách CCE v Paříži včetně fotografií ze slavnostního předávání certifikátů naleznete zde.

Více informací o zkouškách CCE najdete na stránkách ÚJOP UK.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.