Helena Stinglová • foto: Ondřej Novák • 29. dubna 2013

Budova se otřásla, na stěnách jsou praskliny, popsal minuty po výbuchu proděkan Láb

Bylo právě krátce před desátou, když budovou Fakulty sociálních věd UK na pražském Smetanově nábřeží (tzv. Hollar) otřásl silný výbuch. Tlaková vlna po explozi plynu vytloukla skla z oken fakulty a zranila několik lidí. „Čekáme teď na vyjádření statika. Každou chvíli se máme dozvědět, jestli se budeme moci do budovy vrátit alespoň pro osobní věci. Kdy bude výuka v budově pokračovat, zatím není jasné,“ řekl v pondělí 29. dubna krátce po druhé odpolední v rozhovoru pro univerzitní časopis iForum proděkan FSV UK doc. Mgr. Filip Láb, Ph.D.

Foto: Ondřej Novák

Foto: Ondřej Novák

Ráno jste byl právě na Hollaru, když se to stalo. Co jste dělal v momentě výbuchu?

Byli jsme v kanceláři děkana na zasedání kolegia. Jeho kancelář je na straně budovy směrem k řece v nejvyšším patře. Bylo těsně před desátou. Najednou se ozval veliký hluk, ani to vlastně nebyla rána. Zatřásla se budova, na stěně se udělaly praskliny. Když jsme vyšli z kanceláře, zjistili jsme, že celá druhá strana budovy je poškozená. Byla tam vytlučená okna, všude byly střepy. Po chodbách chodili zmatení lidé pořezaní od skla. Okamžitě jsme začali evakuovat budovu.

Víte, kolik bylo v té době v budově lidí?

Asi čtyři sta.

Byl někdo z nich vážně zraněný?

Všechna zranění byla způsobena letícím sklem, které z oken vyrazila tlaková vlna po výbuchu v Divadelní ulici. Záchranáři z naší budovy nikoho vážně zraněného neodváželi. Nejhorší řezné rány mají tři zaměstnanci fakulty. Drobná poranění měla ale řada lidí. Doufám, že všichni budou brzy v pořádku.

Jak vypadá teď budova Hollaru?

Ze strany do Divadelní ulice jsou vytlučená okna. Zepředu při pohledu ze Smetanova nábřeží budova vypadá naprosto neporušeně. Vevnitř je ale nepořádek, protože tlaková vlna vyrazila i okna, která směřují do vnitrobloku. V budově jsme viděli praskliny na zdech. Teď čekáme na vyjádření statika. Každou chvíli se máme dozvědět, jestli se budeme moci do budovy vrátit alespoň pro osobní věci. Většina z nás vyběhla rychle po výbuchu z budovy a všechno tam nechala.

Dokážete nyní odhadnout, kdy bude obnovena výuka v Hollaru?

V Jinonicích jsme vytvořili krizový štáb, kde budeme řešit, co dál. Budeme se snažit, aby situace studenty postihla co nejméně. S největší pravděpodobností ale do konce semestru v budově výuka nebude. S jistotou to zatím říci nedokážeme. Záleží to především na tom, co řekne statik. Studenty a zaměstnance jsme o dění informovali prostřednictvím SISu.

Divadelní ulice krátce po výbuchu (foto: Ondřej Novák)

Divadelní ulice krátce po výbuchu (foto: Ondřej Novák)




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.