Helena Stinglová • foto: red. • 2. května 2013

Zkoumá původ obyvatelstva střední Evropy. Za článek o svém výzkumu získala cenu časopisu Živa

Kdo byli prapředci dnešních Čechů a Slováků? Na tuto otázku hledá odpověď prostřednictvím výzkumu evoluce lidského pohlavního Y chromozomu doktorandka antropologie a genetiky člověka na Přírodovědecké fakultě UK Mgr. Jana Nováčková, která zároveň působí i v Archeologickém ústavu Akademie věd. Za popularizační článek o dílčích výsledcích svého bádání získala 15. dubna cenu časopisu Živa pro mladé autory do pětadvaceti let.

Jana Nováčková

Jana Nováčková

„Na výzkumu pracuji od roku 2011, kdy jsem na něj dostala od Grantové agentury Univerzity Karlovy finanční příspěvek. Věnuji se výzkumu formování genofondu chromozomu Y u současného obyvatelstva střední Evropy, především Slovenska. Článek, který jsem napsala do Živy, byl prvním výstupem tohoto výzkumu,“ vysvětlila Jana Nováčková (článek publikovala ještě pod svým rodným příjmením Bučková).

Dříve se předpokládalo, že většina středoevropského obyvatelstva jsou potomci zemědělců z Blízkého východu, kteří přišli na území střední Evropy v období neolitu. Genetické výzkumy však dokázaly opak. Jen přibližně patnácti procentům obyvatel koluje v těle krev blízkovýchodních předků, téměř osmdesát procent Čechů a Slováků je totiž potomky původního evropského paleolitického obyvatelstva lovců-sběračů.

Popularizační článek, ve kterém Jana Nováčková vysvětluje dílčí výsledky svého výzkumu, napsala pro šesté číslo Živy ročníku 2011. Ocenění, jež za něj obdržela, se letos udělovalo výjimečně dohromady za poslední dva ročníky, je proto o to hodnotnější. „Mile mě překvapilo, že jsem vyhrála, a samozřejmě mě to potěšilo,“ usmívala se Jana Nováčková a doplnila, že nyní připravuje s celým týmem spolupracovníků článek, který představí již finální výsledky výzkumu. Tentokrát však s textem zamíří do impaktovaného vědeckého časopisu.

Ceny časopisu Živa za rok 2012

Purkyňova cena: Milan Chytrý, Handrij Härtel a Kateřina Šumberová

Rodinné stříbro české vegetace: máme u nás něco, co jinde nemají? (Živa 4/2012)

Zvláštní ocenění časopisu Živa: Robert Stejskal a Filip Trnka

Naši rýhonosci 1. Nosatí elegáni (Živa 1/2012)

Naši rýhonosci 2. Napudrovaní krasavci (Živa 2/2012)

Cena Živy 26 až 30 let: Andrej Pavlovič

Zvláštní strategie získávání živin u rodu láčkovka (Živa 5/2012)

Cena Živy Junior do 25 let: Jana Bučková

Genetické kořeny středoevropské populace z pohledu variability chromozomu Y (Živa 6/2011)

Abstrakt článku Jany Bučkové k přečtení ZDE




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.