4. listopadu 2004

Projev Prof. Lenky Rovné u příležitosti předání vyznamenání

Votre excellence monsieur l’ambassadeur,

mesdames,

et messieurs,



Tyto nádherné prostory Buqoyského paláce jsem navštívila mnohokrát. Přicházela jsem na oslavy francouzského národního svátku, setkávala jsem se zde s významnými představiteli francouzské politiky i vědy, účastnila se mnoha konferencí. V nedalekém Senátu jsem moderovala setkání s tehdejším ministrem zahraničních věcí Dominiquem de Villepinem, obědvala s bývalým francouzským presidentem a presidentem Konventu Valéry Giscard d,Estaingem.


Do Buquyského paláce jsem rovněž přicházela oslavit ocenění svých kolegů. Nikdy jsem nepomyslela na to, že zde jednou budu v této roli já. Vyznamenání rytířky Národního řádu za zásluhy, které mi bylo uděleno francouzským presidentem Jacquesem Chiracem si hluboce vážím a nesmírně za něj děkuji. Považuji ho jako závazek pro svou další práci.


Nepatří ovšem jenom mně, je to ocenění česko-francouzských vztahů v oblasti školství a vědy. Patří tradičně vynikajícím vztahům naší Fakulty sociálních věd a celé Karlovy University s CEFRESem, se kterým společně pořádáme konference, semináře, připravujeme publikace a společnou výuku. Štafetu úspěšných ředitelů převzal v lednu Prof. Christian Lequesne. Jeho kursy na naší fakultě patří k nejoblíbenějším. Lituji, že předchozí ředitel Prof.Georges Mink se našeho setkání dnes nemohl účastnit. Nelze nevzpomenout dobrou duši a představitelku kontinuity CEFRESu paní doktorku Netukovou. Ocenění patří našim dlouholetým francouzským partnerům ze Science Po, Paris I, Paris III. V jejich lavicích nyní sedí nemálo našich studentů, naše třídy plní zase studenti francouzští. V naší francouzské specializaci v rámci západoevropských a evropských studií přednášejí francouzští profesoři. Naše knihovna se rozrůstá o cenné svazky francouzských autorů a časopis Integrace, který vydáváme u nás v Rytířské má specializované francouzské stránky.


Ráda bych ocenila významnou pomoc výbornému týmu velvyslanectví vedenému jeho Excelencí panem de Zorzi.


Ve svém dopise, ve kterém mi ministryně pro evropské záležitosti Claudie Haigneré sděluje jmenování rytířkou píše, že se jedná o výraz ocenění mého přínosu pro evropskou věc. Vzpomněla jsem si na závěrečný oběd v Konventu v budově Evropského parlamentu, který následoval podpisu návrhu Ústavy pro Evropu v červnu 2003. Lucemburský vládní zástupce mi řekl, že pro něj největším překvapením bylo, že s námi, kolegy ze střední Evropy, se dá dobře a konstruktivně spolupracovat.


Minulý týden v pátek byla Ústava pro Evropu v Římě podepsána, aby nyní nastoupila strastiplnou cestu ratifikace. Ve sjednocené Evropě jsou si tak Francie a Česká republika ještě bližší. I já bych chtěla rozvoji evropské věci a dobrým francouzsko-českým vztahům nadále přispívat.


Merci a tous d’etre venus. C’est un jour tres important et c’est un grand honneur pour moi.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.