Helena Stinglová • foto: Mapová sbírka, Hrdličkovo muzeum člověka • 5. června 2013

Kouzelná sobotní noc. Na Přírodovědecké fakultě ožijí dinosauři

Chtěli byste vyrazit na druhohorní safari, naučit se využít navigaci nejen při řízení nebo si vyrýžovat drahokam? Pak vyrazte v sobotu 8. června večer na Přírodovědeckou fakultu UK. Původně plánovaná Pražská muzejní noc byla sice zrušena, fakulta však i přesto nabídne návštěvníkům zajímavý program. Kromě otevřených muzejních expozic vás čeká celá řada přednášek a zábavných workshopů. Program si užijí dospělí i děti.

Zajímá vás antropologie? Zajděte si do Hrdličkova muzea člověka (foto: Petr Jan Juračka, Hrdličkovo muzeum člověka)

Zajímá vás antropologie? Zajděte si do Hrdličkova muzea člověka (foto: Petr Jan Juračka, Hrdličkovo muzeum člověka)

V sobotu večer se veřejnosti zdarma otevřou Hrdličkovo muzeum člověka, Chlupáčovo muzeum historie Země, Mapová sbírka a Mineralogické muzeum. Všechna tato místa přivítají první návštěvníky v 18 hodin. Do Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK Na Slupi budou moci lidé vyrazit na komentované prohlídky již od sobotního dopoledne.

Expozice Přírodovědecké fakulty při Pražské muzejní noci každoročně přilákají tisíce zvědavců. Bohatý doprovodný program připravují zaměstnanci i studenti univerzity, návštěvníci se tak mohou těšit na řadu zajímavých přednášek a zábavných workshopů, při nichž se nejen pobaví, ale i rozšíří své obzory. Nudit se nebudou ani rodiče, ani jejich děti.

Mimořádná příležitost se v sobotu naskytne těm, kdo se zajímají o kartografii a staré mapy. Po několikaleté rekonstrukci se zjara znovu otevřela rozsáhlá univerzitní sbírka map, atlasů a globusů. Do krásné obnovené secesní studovny plné vzácných historických map se během muzejní noci bude každou půl hodinu moci podívat patnáct lidí za doprovodu zkušených lektorů. Sbírka čítající tisíce vzácných artefaktů nesmí být kvůli svému zachování vystavována velkým teplotním výkyvům, proto nebude během sobotního večera přístupná volně. Zájemci o návštěvu Mapové sbírky dostanou před vchodem vstupenky s vyznačeným časem, kdy jim bude umožněn vstup. Mezitím si budou moci koupit reprodukci některé ze starých map nebo si poslechnout zajímavou přednášku či zahrát hru.

Děti si budou moci namalovat vlastní glóbus (foto: Mapová sbírka)

Děti si budou moci namalovat vlastní glóbus (foto: Mapová sbírka)

„Malé děti dostanou příležitost vyrobit si vlastní glóbus nebo si vytvořit dotykovou mapu Afriky. Starší děti i dospělí si mohou zlepšit svou orientaci na mapě světa při hře Kde leží Upsalla nebo si poslechnout přednášku o navigačních programech,“ vyjmenovala zajímavý doprovodný program Mapové sbírky její ředitelka PhDr. et Mgr. Eva Novotná.

Na zkamenělinu trilobita nalezenou při výkopech na pražském Václavském náměstí a na dalších devět stovek exponátů včetně kostry carnotaura – tedy masožravého dinosaura, který obýval planetu zhruba před 75 až 70 miliony let – budou mít zájemci možnost podívat se v Chlupáčově muzeu historie Země. Tam bude připraveno také druhohorní safari s procházkou pralesem plným dinosaurů nebo vykopávky v Montaně, kde si návštěvníci užijí nadšení paleontologů při odkrývání kostry obávaného masožravého deinonycha.

Během celého dne budou moci lidé vyrazit také na komentované prohlídky do Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK Na Slupi. Skrytou krásu nerostů budou moci díky mikroskopům odhalit zase v Mineralogickém muzeu.

Všechny expozice i přednáškové sály se nacházejí v budovách Přírodovědecké fakulty na pražském Albertově. Vstup do všech muzeí i na přednášky a workshopy je zdarma.

Co všechno vás v sobotu 8. června čeká na Přírodovědecké fakultě UK, zjistíte ZDE.

Jak to na Přírodovědecké fakultě UK vypadalo při loňské Pražské muzejní noci




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.