Petra Köpplová • foto: red., Ivo Dvořák • 25. července 2013

Bicykl a akademická obec si rozumějí. UK cyklisty podporuje

Jak bezpečně uložit kolo v cíli cesty, je pro většinu cyklistů dennodenní oříšek. Prostor nabízející možnost uzamčení kol poskytuje většina fakult a kolejí UK. V cyklistům nakloněném Hradci Králové bicykl zaparkujete dokonce i před menzou Na Kotli.

Profesor Pafko letos vyzkoušel části trati Tour de France

Profesor Pafko letos vyzkoušel části trati Tour de France
Minimálně jednou týdně sedne na bicykl téměř 200 tisíc obyvatel Prahy nad patnáct let. Mezi pravidelné cyklisty patří i jako profesor Pavel Pafko z 1. lékařské fakulty UK. Pražský kopcovitý terén a nedostatek cyklostezek tedy neodrazuje od využívání kola jako dopravního prostředku, a počet cyklistů se naopak  stále zvyšuje a univerzita jim vychází vstříc.

Nerudovskou otázku Kam s ním si cyklisté na Univerzitě Karlově opravdu pokládat nemusí. Prostor pro úschovu kol, který hlídá kamera, mají například na Přírodovědecké fakultě. Na kola zaparkovaná na „kolišti“, jak přírodovědci označují úschovnu ve Viničné, se vztahuje dokonce pojištění majetku fakulty a pojišťovna hradí případné škody na kolech. Vstup do něj studentům a zaměstnancům fakulty v pracovní dny umožňuje čip nebo speciální klíč.

Zatímco přírodovědci mohou odpočívat po náročném stoupání v Brožkově genetické zahradě s výhledem na jezírko, cyklistům z Matematicko-fyzikální fakulty na Karlově slouží pergola s výhledem na Prahu. Zastřešené stojany na kola a dámské a pánské sprchy čekají na studenty a pracovníky na Filozofické fakultě. S jejich uvedením do provozu se počítá po ukončení rekonstrukce dvoru budovy na Palachově náměstí na začátku tohoto zimního semestru. Stojany na kola najdete také u Právnické fakulty, na 3. lékařské fakultě a fakultách v Hradci Králové a Plzni, u Fakulty sociálních věd, Fakulty tělesné výchovy a sportu a Fakulty humanitních studií. Na kolejích nehledejte koliště, Koleje a menzy nazývají prostor pro úschovu kol kolárnou.


Cyklomapa Prahy


Brožkova genetická zahrada s výhledem na jezírko

Brožkova genetická zahrada s výhledem na jezírko





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.