Helena Stinglová • foto: red. • 21. srpna 2013

Mezifakultní projekt chce pomoci při analýze a kontrole zločinu v České republice

Toho, že prostředí může ovlivňovat chování lidí, tedy i to, zda spáchají, či nespáchají trestný čin, si vědci více začali všímat na začátku dvacátého století. Postupně se tak vytvořil obor tzv. environmentální kriminologie, které se v posledních letech věnují i čeští odborníci. Zabývá se jí i doktorand na Právnické fakultě UK Igor Barilik. Společně se členy Urbánní a regionální laboratoře Přírodovědecké fakulty UK nyní připravují společný mezifakultní projekt.

Environmentální kriminologové se zabývají tím, jak prostředí ovlivňuje chování pachatelů (ilustrační foto)

Environmentální kriminologové se zabývají tím, jak prostředí ovlivňuje chování pachatelů (ilustrační foto)

Zatímco výzkumníci Urbánní a regionální laboratoře se věnují zkoumání distribuce kriminality a strachu ze zločinu mezi rezidenty ve vybraných lokalitách, environmentální kriminologové se zabývají tím, jakým způsobem prostředí ovlivňuje chování pachatelů. Následně hledají způsoby, jak počty spáchaných zločinů v dané oblasti snížit. „Chtěli bychom naše výzkumy nějakým způsobem spojit a mapovat vybraný druh zločinu v Praze ve vymezeném čase a na vymezeném místě,“ vysvětlil Igor Barilik. Jak přesně bude společný mezifakultní výzkum probíhat, týmy nyní dolaďují.

Cílem projektu je především naučit se pracovat s veškerými informacemi, které jsou výzkumníci schopní o dané lokalitě zjistit, analyzovat je a využít ke snížení kriminality v daném regionu.

„Bude to první společná studie kriminologů a sociálních geografů. Chtěli bychom též spolupracovat s policií, aby mohla lépe využívat data, která eviduje ve svých statistikách, a díky tomu získala lepší přehled o tom, jak se vyvíjí zločin v hlavním městě,“ upozornil Igor Barilik.

Důležité zkušenosti a inspiraci k tomuto projektu načerpal Igor Barilik ve Velké Británii, kde se rok věnoval teoretické kriminologii na Oxfordské univerzitě a absolvoval kurzy analýzy kriminality v Londýně. „Ve Velké Británii jsou už ve fázi, kdy teoretické poznatky plně aplikují v praxi. Na University College London (UCL) byl založen institut tzv. crime science, tedy vědy o tom, jak analyzovat kriminalitu a přicházet s praktickými řešeními pro její potlačení,“ podotkl. Právě Velká Británie a také Spojené státy americké jsou ve využití exaktních věd pro kontrolu a prevenci kriminality nejdále.

Ve Spojených státech se také ve dvacátých letech minulého století začala psát historie environmentální kriminologie jako vědy. Sociologové tzv. chicagské školy si tehdy všimli, že v některých lokalitách města je neustále zvýšená míra kriminality bez ohledu na to, kdo zrovna v daném místě žije. Od té doby začalo kriminology zajímat vedle psychologie pachatele také to, v jakém prostředí pobýval. Dnes v USA i ve Velké Británii vědci velmi úzce spolupracují s policejními složkami, aby vytvořili preventivní projekty a snížili tak míru kriminality v regionech zmítaných zločinem.

V České republice je prostor pro posílení spolupráce kriminologů a policejních složek velmi široký, nový společný výzkum dvou fakult Univerzity Karlovy by tak mohl být důležitým krokem k jejich dalšímu rozvoji.

Vědci Urbánní a sociální laboratoře sestavují tzv. mapy strachu. O co jde, se dozvíte ZDE




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.