Lucie Kettnerová, Martin Hříbek • foto: FF UK; Wkipedia: Nimrod Bar • 10. září 2013

Prezident Indické republiky udělil prof. Jaroslavu Vackovi cenu za přínos ke studiu klasické tamilské literatury

Indický deník The Hindu přinesl 5. září na svých stránkách zprávu o tom, že indický prezident Pranab Mukherdží se rozhodl udělit českému indologovi prof. PhDr. Jaroslavu Vackovi, CSc., z Ústavu jižní a centrální Asie cenu Kural Peedam. K osobnímu předání ceny by mělo dojít do konce letošního roku.

Prof. PhDr. Jaroslav Vacek, CSc.

Prof. PhDr. Jaroslav Vacek, CSc.

Cena Kural Peedam (doslova Oltář veršů) je udělována zahraničním odborníkům, kteří se nejvíce zasloužili o studium klasické tamilské literatury. V nedávné minulosti ji získali například prof. François Gros (Ecole Française d'Extreme-Orient, Paříž) a prof. George L. Hart (University of California, Berkeley).

Prof. PhDr. Jaroslav Vacek, CSc., (*1943) je český indolog a zakladatel oboru mongolistika na UK. Vedle tamilštiny a tamilských studií a překladů ze sanskrtu a tamilštiny se věnuje otázkám klasické literatury sanskrtské, indického jazykového svazu a drávido-altajských jazykových vztahů. Přednáší o jazycích a kulturách Indie, v letech 1976–1990 vyučoval také mongolštinu. Dlouhodobě působí jako ředitel Ústavu jižní a centrální Asie FF UK a vede Program rozvoje vědeckých oblastí na UK Orientalistika a afrikanistika.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.