Helena Zdráhalová • foto: red. • 21. září 2013

Kluci mě pěkně svezli, usmívala se po závodu Univerzitních osem Mirka Knapková

Pro bramborovou medaili si v páteční soutěži Univerzitních osem, která se konala v Praze na Vltavě, dojeli veslaři UK. I když za univerzitní červenou nasadila síly i olympijská vítězka a absolventka Fakulty tělesné výchovy a sportu UK Miroslava Knapková, na borce z Českého vysokého učení technického to nestačilo. Ti nakonec ujeli i favorizovaným závodníkům britské univerzity Cambridge a loňským vítězům z České zemědělské univerzity.

Do soutěže se přihlásilo sedm tuzemských vysokých škol, vedle již zmíněných Vysoká škola ekonomická, ve vlastní kategorii potom bojovali letošní nováčci závodu Univerzita Pardubice a Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava.

Pod taktovkou trenéra Josefa Lukše veslici UK zkušeně kormidloval Martin Šuma. Do vesel se za UK opřeli vedle Mirky Knapkové také Antonín Mařík, Dimitrij Baranievsky, Martin Kainc, Václav Zitta, Karel Mocek, Jan Andrle a Dan Omcírk.

Trenér týmu UK Josef Lukš zná nástrahy vltavské kilometrové trati, se kterými se osmy musejí poprat, velmi dobře, a to včetně nechvalně proslulé a zrádné vyšehradské zatáčky. Ta rozhodila v historii závodů nejeden tým. Josef Lukš byl sám členem stříbrné posádky osmiveslice UK v roce 2011, kdy se konal vůbec první závod Univerzitních osem. Ani jeho zkušenosti však k úspěchu borcům UK nepomohly.

Olympijská vítězka a mistryně světa Mirka Knapková, která obvykle na závodech musí spoléhat jen sama na sebe, protože v lodi jezdí sama, si pochvalovala pánskou společnost. „Tahali to za mě, pěkně mě svezli,“ usmívala se krátce po závodu. „Ráda se ale vrátím na skif, tohle je na mě vražedná frekvence. Je to krátká trať, jede se naplno, protože tady nemá smysl šetřit síly,“ vysvětlovala.

Primátorky, slavné víkendové veslařské závody, kterých je soutěž Univerzitních osem součástí, se letos konají již po sté. Obvykle se však odehrávaly na začátku léta, letos je až na září odsunuly červnové ničivé povodně. Ve své zdravici je připomněl i rektor UK profesor Václav Hampl, který přišel v pátek sportovce podpořit. "Velmi mě těší, že nejen na vodě, ale i na souši se najdou lidé, kteří se pro společný cíl umí nadchnout a překonat překážky naplavené velkou vodou. Během několika týdnů dokázali společně připravit vše, co je potřebné pro úspěšné konání jednoho z nejstarších veslařských závodů v Evropě," zdůraznil.

Samotné Univerzitní osmy se dostaly na program pražského sportovního mítinku až v roce 2011. Za vzor tehdy organizátorům posloužily slavné světové závody, jako je třeba britský The Boat Race, ve kterém spolu tradičně soupeří veslaři univerzit v Cambridge a v Oxfordu.

U příležitosti stého ročníku Primátorek vychází také publikace, která zaznamenává jejich historii mimo jiné i prostřednictvím působivých dobových fotografií.

  • Výsledky závodu Univerzitních osem

ČVUT

2:40.920

University of Cambridge

2:41.460

ČZU

2:41.970

UK

2:42.720

VŠE

3:03.840

Univerzita Pardubice

3:07.240

Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava

3:10.410




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.