Lucie Kettnerová • foto: red. • 16. října 2013

Od podpisu mnichovské dohody uplynulo 75 let. Téma druhé republiky připomene konference

Pražské centrum židovských studií Filozofické fakulty UK srdečně zve všechny zájemce na svou 2. výroční mezinárodní konferenci nazvanou Rozpad židovského života: 167 dní druhé republiky. „Realita dnešní České republiky má s událostmi předválečného Československa mnoho společných rysů, především pokud se zaměříme na jeden z burcujících aspektů tohoto období, kterým je právě pronásledování minorit,“ říká spoluorganizátorka konference Marcela Zoufalá.

PhDr. et Mgr. Marcela Zoufalá, Ph.D., koordinátorka akademické rady centra.

PhDr. et Mgr. Marcela Zoufalá, Ph.D., koordinátorka akademické rady centra.
„Cizí lidé nám zmenšili území hmotné, a teď nám sami naši zmenšují naše území duchovní. (…) Ne ztracená území, ale toto je národní katastrofa. (…) Co by mohlo být v této nešťastné zemi brutálnějšího než útlak německý? – Český přece!“ Takto bezútěšně definuje dobu Josef Čapek v listopadu 1938.

Zničení státní suverenity, krize demokracie, úpadek morálních hodnot a fašizace společnosti. Výrazný atribut tohoto období představuje perzekuce a postupné vytěsňování židovské menšiny z veřejného života. Ačkoli letos uplyne již 75 let od neblahých událostí, o kterých Čapek píše, dědictví druhé republiky je dodnes často přehlížené.

„Téma druhé republiky je ale vysoce aktuální nejen kvůli 75 letům, které uplynuly od podpisu mnichovské dohody. Realita dnešní České republiky má s událostmi předválečného Československa mnoho společných rysů, především pokud se zaměříme na jeden z burcujících aspektů tohoto období, kterým je právě pronásledování minorit. Stejně jako tehdy dochází i dnes k výraznému posunu hranic přijatelnosti ve veřejném prostoru. Projevy, které by v porevolučních letech byly zcela nemyslitelné, se postupně stávají normou. Jedním z cílů Pražského centra židovských studií FF UK je proto podporovat diskusi na dané téma, k čemuž snad přispěje i avizovaná konference,“ říká PhDr. et Mgr. Marcela Zoufalá, Ph.D., která působí jako koordinátorka akademické rady centra.

Program konference je rozdělen do tří bloků. První, s názvem Katolíci, Židé a druhá republika, moderuje prof. Jiří Holý, člen akademické rady Pražského centra židovských studií a zakladatel Centra pro studium holokaustu a židovské literatury na FF UK, a vystoupí v něm zahraniční host konference dr. Marek Nekula z Univerzity Regensburg s příspěvkem Demlovy podivné šlépěje.

Druhý blok se věnuje především literatuře a esejistice a třetí blok představí reakce dobového tisku. Hlavní příspěvek konference prosloví docentka Blanka Soukupová na téma Židovské reflexe druhé republiky. „Tento příspěvek bude v němčině s překladem do angličtiny, ostatní příspěvky si vyslechneme česky. Osobně se nejvíc těším na přednášku dr. Zbyňka Taranta, který bude analyzovat diskuse o druhé republice na stránkách židovského tisku soudobé Palestiny.

Konference se koná ve čtvrtek 17. října v Clam-Gallasově paláci (Husova 20, Praha 1).









Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.