Petra Köpplová • foto: red. • 18. listopadu 2013

O svobodu je potřeba se starat dříve, než začne být ohrožena, zdůraznil rektor UK

Události 17. listopadu 1939 a 1989 připomněla před Hlávkovou kolejí pietní vzpomínka představitelů akademického a politického života. Minutou ticha pak uctili památku Jana Opletala a Václava Sedláčka účastníci následovného studentského shromáždění v Žitné ulici.

„Smrt Jana Opletala a události 17. listopadu mají pro nás nadčasový význam,“ uvedl na pietním setkání předseda vlády v demisi Jiří Rusnok. „Připomínají nám jednak ideály svobody a demokracie na nichž stojí naše moderní státnost, ale připomínají nám také ty, kteří za tyto ideály položili své životy. Je proto naší povinností předávat dále a dále toto poselství i těm generacím, které se již narodily ve svobodě a tvrdými zkouškami minulosti neprošly. Pouze tak si můžeme naši svobodu uchovat."

K tradicím a hodnotám Mezinárodního dne studentstva, vyhlášeného v roce 1941 v Londýně jako výraz úcty ke statečnosti českých vysokoškoláků a symbolu odporu proti okupantům, se přihlásil také Rusnokův předřečník, zástupce Hlávkova nadání profesor Václav Pavlíček.

Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička upozornil, že změnou názvu byl svátek „studentům 17. listopadu 1939 ukraden”. Změnu názvu na Den boje za svobodu a demokracii označil za jednu z příčin, proč se znalosti o listopadových událostech roku 1939 vytrácejí z povědomí mladé generace. „Je smutné, že jediný mezinárodní svátek, mající původ v českých zemích, byl přejmenován právě u nás,“ dodal Vodička.

Symbolický význam setkání před Hlávkovou kolejí se akademické obci nedaří zprostředkovat. Jak jinak si lze vysvětlit, že u příležitosti vzpomínky na události roku 1939 se počet přítomných každým rokem zmenšuje.

Na pietní vzpomínce před Hlávkovou kolejí rektor ČVUT Václav Havlíček vyzdvihl některé okamžiky české historie, kdy studenti sehráli zásadní roli a studenty označil za trvalou složkou demokratického vývoje.

Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl v úvodu svého projevu poděkoval těm, kteří před 74 lety jasným postojem vyjádřili nesouhlas a odpor proti totalitní okupační moci, přestože věděli, že takové chování je vysoce riskantní. Jedním z mement, které si dnes připomínáme je, že o svobodu je potřeba se starat dříve, než začne být ohrožena takovým způsobem, že její hájení stojí příliš vysoké oběti. Jakkoli naše doba není naštěstí zdaleka tak dramatická jako doba obou výročí, poučení pro současnost vidím v tom, že hodnota vzdělanosti, vzdělání a vědy je pro svobodu a rozvoj celé společnosti stejně velká, ne-li větší, než byla v minulosti," prohlásil rektor.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.