Petr Cajthaml, Jakub Jareš • foto: Archiv UK • 13. prosince 2013

Měli předci univerzitní titul? Zjistíte to v aplikaci

Archiv UK spustil on-line aplikaci na vyhledávání univerzitních doktorů. Již vloni dal na web naskenované matriky, nyní je ale možné v údajích více než 24 tisíc studentů vyhledávat. Každý tak může snadno zjistit, jestli jeho předci nebyli doktory pražské univerzity, anebo kolik akademiků vzešlo i z té nejzapadlejší horské vesnice. Kromě toho se na webu objevily i naskenované matriky doktorů pražské německé univerzity.

V aplikaci jsou doktoři Univerzity Karlovy z let 1882 až 1939, tedy od rozdělení pražské univerzity na českou a německou až do uzavření českých vysokých škol nacisty. Poválečné matriky musí na zveřejnění počkat kvůli ochraně osobních údajů.

Při vyhledávání podle jmen si může každý ověřit, kolik jeho předků či jmenovců na pražské univerzitě promovalo, kdy a na které fakultě, odkud pocházeli, jakého byli vyznání a jaké bylo povolání jejich rodičů. Pro odborníky i laiky se nabízí i další zajímavé detaily: vyhledávání podle místních názvů, fakult či roku zakončení studia.

Kafka, Brod a Cori – německé osobnosti on-line

Na webu budou zcela nově přístupné i naskenované matriky Německé univerzity v Praze z let 1882 až 1945. V nich lze prozatím listovat jako v běžných knihách, vyhledávání bude možné později.

Podobně jako v českých matrikách jsou i v německých evidovány promoce řady významných osobností jako byli například spisovatelé Franz Kafka a Max Brod, držitelé Nobelovy ceny manželé Gerty Theresa Radnitzová a Karl Ferdinand Cori či historik a protektorátní náměstek pražského primátora Josef Pfitzner.

Další novinkou, kterou ocení především zahraniční badatelé, je anglická verze stránek.

Na digitalizačním projektu „Studenti pražských univerzit 1882–1945“ spolupracuje Archiv UK s Ústavem výpočetní techniky UK. Jejich cílem je postupně digitalizovat a on-line zpřístupnit matriky, rigorózní protokoly, protokoly o státních zkouškách a katalogy posluchačů české a německé univerzity v Praze, tedy údaje o více než 100 tisících studentů.

Projekt byl zahájen na podzim roku 2011 archivním zpracováním univerzitních úředních knih a naskenováním šestnácti matrik doktorů české univerzity z let 1882–1953. Na jaře 2012 vyvinul Ústav výpočetní techniky databázi pro jejich zveřejnění a v dubnu 2012 byl web zpřístupněn.

Webové stránky se i po víc než roce od svého spuštění těší zájmu badatelů, denně web navštíví průměrně čtyři uživatelé, kteří si prohlédnou průměrně 40 stran digitalizovaných archiválií. S jistou nadsázkou se tak dá říci, že každá ze zpřístupněných stránek digitalizovaných matrik byla zobrazena nejméně šestkrát.

V letošním roce byl digitalizační projekt, který je součástí Dlouhodobého záměru Univerzity Karlovy na roky 2011–2015, podpořen dotací z Institucionálního rozvojového plánu MŠMT ČR. Díky tomu bylo možné v archivu vybudovat v roce 2013 digitalizační pracoviště, jehož hlavní součástí je barevný knižní skener.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.