Lucie Kettnerová, Helena Zdráhalová • foto: red. • 17. ledna 2014

Iberoamerickou cenu za práci o Fradiqu Mendesovi získala Nicole Márföldi z FF UK

Celkem 16 vysokoškolských studentů bakalářského a magisterského programu letos usilovalo o získání Iberoamerické ceny, která se uděluje za vědeckou práci s přímým vztahem k Latinské Americe nebo Pyrenejskému poloostrovu. Třetí místo se hodnotící komise rozhodla udělit studentce Nicole Márföldi z Ústavu románských studií FF UK. Slavnostní předání cen proběhlo 16. ledna ve Vlasteneckém sále Univerzity Karlovy.

„Iberoamerická cena přestavuje jedinečný most svého druhu spojující naše společenství, a to díky mimořádnému zaujetí, s nímž se čeští studenti, pokračovatelé jedné z nejstarších a nejvýznamnějších evropských kultur, věnují studiu iberoamerické literatury, ekonomie, dějin nebo sociologie,“ řekl ve svém proslovu tajemník Pro Tempore Iberoamerické ceny 2013 a zástupce velvyslanectví iberoamerických zemí akreditovaných v České republice Guillermo Federico Kreckler. Zároveň vyjádřil potěšení nad tím, že práce ucházející se letos o ocenění jsou důkazem dobrých vztahů mezi kulturami jednotlivých zemí a zájmu o jejich další prohlubování.

Rektor Univerzity Karlovy prof. Václav Hampl připomněl, že je to právě dvacet let, co byl na Univerzitě Karlově akreditován jako na první české vysoké škole obor iberoamerikanistika. „Možná to byla jen shoda okolností (a možná také ne tak úplně), ale téměř současně přišla skupina velvyslanců španělsky a portugalsky hovořících zemí v Praze s myšlenkou podporovat hispánská a luzobrazilská studia v české republice vypsáním Iberoamerické ceny,“ zavzpomínal rektor UK, který zároveň upozornil, tato tradice nemá obdobu nikde ve světě, a to jak svým charakterem mezinárodní spolupráce velvyslanců a jejich osobního angažmá v organizaci a hodnocení, tak svojí životností. Iberoamerické cena bez přerušení trvá už dvě dekády, a to navzdory tomu, že ti, kdo myšlenku uvedli v život, už dávno působí v úplně jiných zemích.

Porota složená z nejvyšších zástupců velvyslanectví iberoamerických zemí nakonec rozhodla o následujícím pořadí: nejvyšší ocenění Premio Iberoamericano získala za práci Juan Valverde de Hamusco v kontextu renesanční filozofie a medicíny Klára Kleňhová z Univerzity v Hradci Králové, druhé místo obdržela Lucia Argüellová z Metropolitní univerzity v Praze, která se věnovala problematice mexické migrace do Spojených států amerických, a třetí pozici obsadila Nicole Márföldi z Ústavu románských studií FF UK za práci Fradique Mendes: Destilace moderního ducha.

„Je to pro mě čest, ocenění vnímám jako vyústění určitého procesu práce s vyučujícími a studia na této fakultě, která mi umožnila rozvíjet se v tom, co mě zajímá,“ komentovala své umístění pro iForum Nicole Márföldi.









Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.