Náš člověk v Helsinkách - jak se žije na studijním pobytu ve Finsku

Jan Vávra • 29. listopadu 2004

Náš člověk v Helsinkách aneb jak se žije na studijním pobytu ve Finsku

Když už se člověk vydá na studia do Finska, měl by se co nejdříve zbavit všech pověr a předsudků, které o této zemi kolují. Rozhodně to není samá pustina ani tu není taková zima, lidé nejsou uzavření a nemají tu prohibici. Je tu ovšem nádherná příroda, všude samá sauna a spousta věcí, o kterých už nyní mohu s jistotou prohlásit, že mi po příjezdu domů budou velmi chybět.


Ale zacněme popořadě. Helsinky, ve kterých se právě nacházím, jsou po islandském Reykjaviku druhým nejseverněji položeným hlavním městem na světě (leží dokonce výše než hl. město Aljašky). Je to město s jedinečnou atmosférou. Jelikož Finové mají rádi všechno “hi-tech”, všude jsou impozantní moderní stavby s proslulou finskou architekturou. Na druhé straně jsou Helsinky neskutečně spjaty s přírodou. Pokud se chcete ve finském hlavním městě dostat do přírody, není třeba ho ani opouštět. I v centru, vedle parlamentu, je skála. A vedle olympijského stadionu začíná zóna parku, který vede až do nitra Finska. Vůbec všechno je zde na skále (i paneláky) nebo ve skále (kostel). Celé Helsinky jsou vlastně takové moderní město v lese.

Šetřit, šetřit, šetřit

S bydlením v Helsinkách je to složitější. Finsko je všeobecně velmi drahá země. A pokud se student se stipendiem 400 euro rozhodne studovat ve Finsku, musí být připraven na to, že při hodně velké dávce štěstí sežene ubytování za polovinu stipendia. Běžná cena kolejí je ale spíše 250 – 300 euro za měsíc. Funguje tu odlišný systém než v Česku, o koleje se musí žádat u centrální organizace HOAS (www.hoas.fi), která zajišťuje ubytování pro všechny univerzity v Helsinkách. Někdy to za studenty automaticky udělá univerzita, ale ne všechny vysoké školy se takto o své studenty starají. Žádost je dobré poslat co nejdříve, počet studentů v Helsinkách je velký a tudíž fronta na ubytování je opravdu dlouhá. Nejednomu českému studentovi se stalo, že jel do Finska “na blind” a ubytování hledal až na místě. Lépe takovým situacím předejít. Kvalita ubytování je ovšem nesrovnatelně lepší než v Česku. Finové respektují soukromí, aproto většina studentských pokojů jsou jednolůžkové pokoje s vlastní koupelnou a kuchyňským koutem. Když Finům vyprávíte, kolik máte doma na koleji spolubydlících, koukají na vás, jako byste právě spadli z Marsu.

Jelikož ubytování a další nutné výdaje, např. jízdenka místní MHD, ukousnou podstatnou část ze studentova stipendia, je třeba šetřit. Brigáda, pokud neovládáte finštinu, se hledá velmi obtížně. Stravovat se jinde než ve studentských jídelnách také nepřichází v úvahu. Oběd se studentsou kartičkou za 2 eura je obykle velmi chutný a obsahuje zdarma salát a chléb

.

Sauna všechno zachrání

I když se na první pohled může zdát, že kvůli nedostatku peněz a díky občas pošmournému počasí je helsinský, potažmo finský, studentský život neveselý, opak je pravdou. Může za to například sauna. Rozhodně horké téma pro všechny zahraniční zvědavce (a jedna z prvnich věcí, na kterou se vás Finové zeptají: ”Have you ever been in Finnish sauna?” a poté: ”Do you have a some saunas in your country?”). Finové jsou opravdoví maniaci, sauny mají úplně všude. Na kolejích, kde saunu stoprocentně najdete, je to velmi populární místo, také díky skvělým studentským večírkům. Finové jsou velmi vstřícní (alespoň ti, co jsem zatím poznal) a umí velice dobře anglicky. Nejen ve škole, ale také v obchodech a dokonce i na ulici se člověk vždy domluví. Je to mimo jiné proto, že nedabují zahraniční filmy a televizní pořady, dívají se na originály s titulkami. Pokud student ve Finsku nekouká ve svém volném čase na televizi, může si vybrat mezi četnými koncerty a výstavami. Opravdu velké procento jich je zdarma, zejména studentské jazzové kluby jsou vyhlášené. Muzea zase mají “happy hours” – v určitý den a hodiny je pro všechny vstup zdarma.

A na závěr ta nejpodstatnější otázka. Jak je to se samotným studiem? Kvalita finských univerzit je na velmi vysoké úrovni. Také nejnovější technické vybavení univerzit je ve Finsku - zemi technolgického pokroku a výrobce mobilních telefonů Nokia - naprostou samozřejmostí. Finský univerzitní systém je podobný tomu českému, jedna věc ho však z mého pohledu odlišuje. Je to určitá rovnoprávnost mezi studenty a profesory. Pedagogové jednají se studenty jako se sobě rovnými. Kritická poznámka k výkladu není rozhodně brána jako osobní útok na učitelovu osobu či provokace, ale jako patřičný podnět k diskusi. Tomu se u nás teprve učíme.


Jan Vávra, FSV UK


* v loňském školním roce odjelo na studijní pobyt do Finska 42 studentů Univerziry Karlovy (pozn. red.)

 Komentáře
4-.-0.2005 29: 1:5: (Pardubitz)..
Zobrazit všePřidat komentář



Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.