Petra Köpplová • foto: red. • 17. ledna 2014

Pozor na laciná gesta, varoval rektor UK při vzpomínce na Jana Palacha

Pietním aktem u busty Jana Palacha si připomněli zástupci Univerzity Karlovy spolu s akademickou obcí 45. výročí sebeupálení studenta filozofické fakulty. Rektor univerzity profesor Václav Hampl ve svém proslovu varoval před lacinými gesty, kterých v našem prostředí stále přibývá.

Palachovo výročí u busty Jana Palacha si připomněla přibližně stovka zástupců akademické obce a veřejnosti, která jej uctila minutou ticha a zapálením svíček.

Nad činem Jana Palacha se nejprve zamyslel rektor UK Václav Hampl. Podle něj byl Palachův čin naprosto vážné a draze zaplacené gesto. „Buďme na pozoru před lacinými gesty a nedělejme je sami,“ upozornil a vyzval k aktivní péči o veřejný prostor.

Nad veřejným prostorem, který je zahlcen relativizací, se zamýšlel také děkan Filozofické fakulty UK docent Michal Stehlík.  Odkaz Jana Palacha by nás podle docenta Stehlíka měl nutit zamýšlet se nad tím, zda nás naše příliš časté relativizování nečiní lhostejnými. „Jsme zároveň v situaci, kdy jakoby nebylo nic skutečné, všechno mělo za sebou nějaké ale nebo kdyby. Některým slovům nebo pojmům se nevěří,“ uvedl.

Mezi těmi, kteří se přišli poklonit památce Jana Palacha, byli i bývalí absolventi Univerzity Karlovy primátor hlavního města Prahy Tomáš Hudeček a Daniel Herman, pravděpodobně budoucí ministr kultury.

„Jana Palacha pokládám za jednu z nejvýznamnějších osobností druhé poloviny dvacátého století. To, že byl schopný obětovat pro věc národa a společnosti hodnotu nejvyšší, je nadčasové poselství. Pochodeň, pozitivní, kterou zapálil, neztrácí na své aktuálnosti ani na prahu 21. století,“ uvedl pro iForum Daniel Herman, který si Palachovu smrt pamatuje jako šestileté dítě.

Nezvykle vysokou účast na vzpomínkové akci, kterou pořádala Studentská rada FF UK, pozitivně hodnotila tajemnice studentské komory Rady vysokých škol Hedvika Čepelová. „Účast studentů každoročně narůstá, což svědčí o tom, že daleko více lidí se zamýšlí nad tím, co to studentství dnes je.  Mohu vyjádřit potěšení, že spousta lidí dochází k tomu, že k tomu patří hlásit se k takovým důležitým osobnostem, jako byl Jan Palach nebo Jan Opletal,“ dodala.

Vzpomínkové akce 16. ledna pokračovaly v rámci hlavní budovy Filozofické fakulty UK prezentací nových jazykových mutací (ruské, italské a tibetské) multimediálního portálu janpalach.cz, vernisáží výstavy o „živých pochodních“ a projekcí filmové verze filmu Hořící keř od režisérky Agnieszky Holland.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.