Helena Zdráhalová • foto: red. • 17. února 2014

Cizinci versus české právo. Výzkum sleduje problémy zahraničních pracovníků

Na to, že česká populace výrazně stárne a vymírá, demografové opakovaně upozorňují. I z toho důvodu jsou pro tuzemský pracovní trh důležití cizinci. Jejich integrace do české společnosti však neprobíhá ideálně. Právními a sociálními problémy, s nimiž se musejí vypořádávat lidé pocházející ze zemí mimo Evropskou unii, kteří chtějí v České republice pracovat, se zabýval tým JUDr. Martina Štefka, Ph.D., z Právnické fakulty UK v projektu Občané třetích států a jejich problémy v systémech českého sociálního pojištění a pobytového práva. Ten podpořila i Grantová agentura ČR.

Tým vědců se zabýval právními a sociálními problémy, se kterými se musejí vypořádávat lidé tzv. třetích zemí, jež chtějí v České republice pracovat

Tým vědců se zabýval právními a sociálními problémy, se kterými se musejí vypořádávat lidé tzv. třetích zemí, jež chtějí v České republice pracovat

„Právo je aplikovaná věda, k tomuto výzkumu nás přivedly praktické problémy. Zaměřovali jsme se na pracovní právo a právo sociálního zabezpečení, tedy na opatření sociální politiky, a na imigrační právo, na platnou a účinnou úpravu. Za všechny problémy lze zmínit např. český systém komerčního cestovního zdravotního pojištění,“ vysvětlil doktor Štefko, jenž na výzkumu pracoval společně s JUDr. Věrou Honuskovou, Ph.D., a doc. JUDr. Kristinou Koldinskou, Ph.D.

Vědci upozorňují především na to, že příslušníci třetích států (například občané Ukrajiny či Vietnamu), kteří zde chtějí dlouhodobě pobývat, jsou nuceni platit velmi drahé zdravotní pojištění u komerčních pojišťoven. Tato povinnost přitom zanikne až ve chvíli, kdy zde nastoupí do zaměstnání a zařadí se tak do systému veřejného zdravotního pojištění. Z toho důvodu dochází k zanedbávání prevence a odkládání ošetření až do doby, kdy budou tyto osoby kryty veřejným zdravotním pojištěním. Peníze, které do té doby lidé odváděli komerčním pojišťovnám, se do systému veřejného pojištění navíc nepřevádějí.

Problém nastává například také tehdy, když žena – cizinka otěhotní. V zaměstnání tím pádem skončí a znovu se dostane mimo veřejný systém pojištění. Pokud chce v České republice zůstat, musí se znovu připojistit u komerční firmy. Náklady spojené s porodem a péčí o dítě jsou přitom finančně velmi náročné.

To je jen jeden z problémů, na nějž výzkum Martina Štefka a jeho kolegů upozornil. „Je to téma, kterému je třeba věnovat pozornost i v budoucnu. Nyní jsme položili jakýsi základní kámen. Tuzemský pracovní trh se bez cizinců neobejde, je proto otázkou, jak se k nim a k jejich zapojení do české společnosti postavíme,“ podotkl.

V rámci výzkumu vědci publikovali vedle řady studií a odborných článků také monografii Sociální práva cizinců, jež se zabývá pracovním právem a právem sociálního zabezpečení, které má zásadní dopad na integraci cizinců do české společnosti. Doktor Štefko o problematice přednáší také na Právnické fakultě UK.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.