Lucie Kettnerová • foto: red. • 24. dubna 2014

Univerzita Karlova je líhní mladých talentovaných básníků

Poslechnout si na vlastní uši tři mladé talentované básníky, kteří jsou nositeli nominací v prestižních literárních soutěžích Magnesia Litera a Cena Jiřího Ortena, mohli zájemci 22. dubna na dvoře Pedagogické fakulty UK. Za zmínku jistě stojí, že všichni jsou nebo nedávno byli studenty Univerzity Karlovy.

S nápadem uspořádat autorské čtení v prostorách Pedagogické fakulty přišli studenti oboru český jazyk a literatura. Zároveň na zadním schodišti, mezi nultým a třetím patrem, připravili akci nazvanou Básně pro kolemjdoucí. Interaktivní výstava, která trvá až do pátku 25. dubna, má podle organizátorů ukázat, jaké básně čtou či tvoří studenti této katedry.



Jako první vystoupil pod širým nebem Adam Borzič, který vystudoval obor teologie křesťanských tradic při Evangelické teologické fakultě UK a v současnosti je šéfredaktorem literárního obtýdeníku Tvar. Adam je spoluzakladatelem umělecké skupiny Fantasía, s níž pořádá veřejné básnické performance, jeho báseň byla zařazena do antologie Nejlepší české básně 2010. Za básnickou sbírku Počasí v Evropě byl nominován na Magnesii Literu 2014.

Ondřej Hanus, doktorand Ústavu české literatury a komparatistiky Filozofické fakulty UK, začal svou poezii předčítat už za zvuku hromů, neboť nad Prahou se schylovalo k velké bouřce. Ondřej pracuje v Ústavu pro českou literaturu Akademie věd a je redaktorem časopisu Psí víno. Za 40 výjevů (ve sbírce Výjevy), v nichž se mu suverénně podařilo naplnit ustálenou formu sonetu neokoukaným, svébytným obsahem byl Svazem českých knihkupců a nakladatelů nominován na Cenu Jiřího Ortena.

Vystoupení Jonáše Zbořila, studenta českého a anglického jazyka na Pedagogické fakultě UK, už zkropil déšť, a tak se účastníci museli improvizovaně přesunout do interiéru. Jonáš je moderátorem Radia Wave, kde připravuje pořad Liberatura, časopisecky poprvé publikoval v roce 2007 v Divokém víně. Za svůj básnický debut Podolí byl nominován na Magnesii Literu 2014, s toutéž sbírkou se mu povedlo získat od odborné poroty i nominaci na Cenu Jiřího Ortena.

Cena Jiřího Ortena se uděluje už od roku 1987 autorovi prozaického či básnického díla napsaného v českém jazyce, jemuž v době vydání díla není více než třicet let. Mezi její laureáty patří například Michal Viewegh, Tereza Boučková, Petr Borkovec, Jaroslav Rudiš, Radek Malý, Petra Hůlová, Petra Soukupová či Marek Šindelka. Slavnostní vyhlášení letošního držitele Ceny Jiřího Ortena proběhne 15. května na knižním veletrhu Svět knihy Praha 2014.

Úkolem výročních knižních cen Magnesia Litera je propagovat kvalitní literaturu a dobré knihy, a to bez omezení a bez ohledu na žánry. Porotu k jednotlivým kategoriím delegují oborově příslušné obce a organizace.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.