Petr Tureček, red. • foto: red. • 1. května 2014

Proč vám to ve vztahu neklape? Zapojte se do výzkumu a najděte odpověď

Víte, co všechno může ovlivnit, jak vám to bude s partnerem ve vztahu fungovat? Nad odpověďmi na tuto otázku si už řadu let lámou hlavu psychologové po celém světě. Nyní se tímto problémem zabývá i výzkumná skupina Etologie člověka Univerzity Karlovy. Ta sdružuje vědce a výzkumné týmy působící v daném oboru na Přírodovědecké fakultě UK a na Fakultě humanitních studií UK. Pomoci však mohou i dobrovolníci, kteří se zapojí do internetového výzkumu, jenž vědci připravili.

Zapojte se do výzkumu, dozvíte se něco o sobě i o vztahu s vaším partnerem

Zapojte se do výzkumu, dozvíte se něco o sobě i o vztahu s vaším partnerem

„Vybrali jsme několik faktorů, jejichž vliv na spokojenost ve vztahu testujeme,“ vysvětlil Petr Tureček z Přírodovědecké fakulty UK, který se uvedené problematice v současnosti věnuje. Kdo se testování zúčastní a bude se chtít dozvědět, co všechno výzkum odhalil, může vědcům dát svou e-mailovou adresu, na níž mu budou výsledky bádání zaslány. „Je to jakási forma odměny pro ty, kteří obětují trochu svého času a úsilí a našeho výzkumu se bez nároku na honorář zúčastní. Mohou se díky tomu dozvědět, které kombinace vlastností partnerů přispívají k vyšší spokojenosti ve vztahu a které naopak často vedou k jeho ukončení. Zní to jako něco, co si může člověk přečíst v bulvárním časopise, ale pokud se naše hypotézy potvrdí, mohou se články na toto téma objevit i v seriózních tiskovinách,“ podotkl Petr Tureček.

Předpoklady, s nimiž vědci do výzkumu vstupují, však zatím prozradit nemohou. „Data sbíráme prostřednictvím internetu a je pravděpodobné, že mnoho našich respondentů, ještě než se do výzkumu zapojí, přijde do styku s tímto článkem. Nerad bych proto nějak předesílal naše hypotézy a účastníky výzkumu tak ovlivnil,“ vysvětlil Petr Tureček.

Vyplňování dotazníku by dobrovolníkům nemělo zabrat více než třicet minut. Navíc obratem získají vyhodnocení osobnostního dotazníku, které jsou součástí výzkumu. Každý, kdo se testování zúčastní, se tak bude moci dozvědět i něco víc o sobě.

Pokud se chcete dozvědět víc nebo se výzkumu přímo zúčastnit, veškeré další informace i samotný dotazník naleznete ZDE.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.