Prof. MUDr. Radomír Hrdina, CSc.; red. • foto: archiv Farmaceutické fakulty UK; doc. PharmDr. Přemysl Mladěnka, Ph.D.; red. • 13. srpna 2014

Prestižního přednáškového cyklu s nositeli Nobelovy ceny se zúčastnil i vědec FaF UK

Mimořádná příležitost setkat se s desítkami nositelů Nobelovy ceny za fyziologii a medicínu se naskytla na začátku léta doc. PharmDr. Přemyslu Mladěnkovi, Ph.D., z Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové. Uspěl totiž ve velmi náročném výběrovém řízení a díky tomu se mohl zúčastnit tradičního setkání mladých vědců s nobelisty, které se pravidelně koná v německém Lindau. Letošní ročník se uskutečnil ve dnech 29. června až 4. července.

Doc. Přemysl Mladěnka musel projít náročným výběrovým řízením, aby se mohl zúčastnit setkání s nobelisty (foto: archiv Farmaceutické fakulty UK)

Doc. Přemysl Mladěnka musel projít náročným výběrovým řízením, aby se mohl zúčastnit setkání s nobelisty (foto: archiv Farmaceutické fakulty UK)

Tradice těchto setkání se datuje již od roku 1951, letos se tedy konal už 64. ročník. Své příspěvky předneslo 31 nositelů Nobelovy ceny a akce se zúčastnilo také 600 mladých vědců ve věku do 35 let z celkem 67 zemí světa. Ti museli projít přísným několikastupňovým výběrovým řízením. Zájem o účast na tomto setkání je vždy obrovská – letos bylo podáno více jak 3000 přihlášek. „Vůbec jsem neměl odvahu se přihlásit, až náš současný děkan doc. Tomáš Šimůnek (tehdy byl ještě proděkanem, pozn. red.) mě a jednu kolegyni vybídl, abychom se přihlásili. Výběrové řízení bylo hodně časově náročné, ale určitě to za to stálo,“ zdůraznil Přemysl Mladěnka.

Z České republiky do Německa vyjela pětice mladých vědců a vědkyň, z hradeckých škol pak nakonec uspěl jen doc. Mladěnka (zajímavostí také je, že poprvé v historii letos na setkání převažovaly mladé vědkyně nad svými mužskými kolegy, a to v poměru 52 % vs. 48 %).

Během pobytu v Německu měl doc. Přemysl Mladěnka chvilku čas pokochat se i samotným městem Lindau (foto: Přemysl Mladěnka)

Během pobytu v Německu měl doc. Přemysl Mladěnka chvilku čas pokochat se i samotným městem Lindau (foto: Přemysl Mladěnka)

V průběhu celé šestidenní akce měli držitelé Nobelovy ceny každé dopoledne půlhodinové přednášky na téma svého výzkumu, odpoledne pak účastníci mohli vyrazit na diskuze s vybranými nobelisty. „Když vám přednáší tři desítky nobelistů, nenecháte si ujít ani jednu přednášku. Našel jsem v nich tolik podnětů, že ani nedokážu říct, co pro mě bylo nejpřínosnější. Přednášky byly zajímavé nejenom z vědeckého, ale i z lidského hlediska. Je neuvěřitelné poslouchat, co jsou lidé schopni pro svůj výzkum udělat. Zajímavý byl například příběh Barryho J. Marshalla, který sám sebe infikoval bakterií Helicobacter pylori,“ podotkl doc. Mladěnka a připomněl prof. Marshalla, který získal Nobelovu cenu za objev bakterie hrající významnou roli při onemocnění žaludečními a dvanácterníkovými vředy. Inspirující byly podle jeho slov však i přednášky dalších nositelů Nobelovy ceny.

Možnost vyměnit si zkušenosti s vynikajícími odborníky v oblasti fyziologie a medicíny, navázání nových kontaktů s vědeckými vrstevníky, diskuze o nejnovějších objevech např. v boji proti rakovině či AIDS, ve vývoji imunologie a debaty o rozvoji medicíny představují pro mladé vědce důležité výzvy a motivaci pro další vědeckou práci. Pro Farmaceutickou fakultu UK je velkým úspěchem, že se tohoto významného setkání zúčastnil již podruhé vědec z jejích řad. Vloni se totiž podobného úspěchu podařilo dosáhnout doc. PharmDr. Lucii Novákové, Ph.D., která se zabývá analytickou chemií.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.