Lucie Kettnerová • foto: red. • 15. srpna 2014

Některé děti chodí na fakultu i v létě. Prostě je to baví

Učí se, i když nemusí. Třicet dětí ve věku od 8 do 12 let si o prázdninách dobrovolně natahovalo ráno budíka, aby se mohlo zúčastnit Sofiiny letní školy, kterou pořádala Filozofická fakulta UK. Díky tomu se malí „badatelé“ dozvěděli, jak se staví pyramidy, co obnáší práce archeologů nebo jak se dělá rádio.

Sofiina letní škola volně navázala na projekt Hledá se Sofie, který už druhým rokem představuje nejmladší generaci univerzitní prostředí jako inspirativní místo, které je prostorem pro poznávání světa a přemýšlení. „Protože se do kurzů hlásí děti, které mají o humanitní vědy opravdu velký zájem, rozhodli jsme se jim nabídnout možnost strávit tři prázdninové dny ve společnosti odborníků, kteří je srozumitelnou formou zasvětí do tajů historie a vysvětlí jim, jak věci fungují,“ vysvětluje organizátorka PhDr. Karolína Chundelová.

Pro spolupráci se povedlo získat nejenom zaměstnance Filozofické fakulty UK, ale i pracovníky Národního filmového archivu, neziskové společnosti Archaia či Rádia Junior. Na jedno dopoledne se účastníků ujali i kolegové z Přírodovědecké fakulty UK, kteří na konci srpna výměnou „získají“ pro malé přírodovědce program v Karolinu.

Letní škola probíhala od 11. do 13. srpna a děti si během ní prožily jeden den na stavbě pyramid ve starém Egyptě, vyzkoušely si, jak se rodí některé animační techniky nebo se v Archeoparku Liboc pokoušely zjistit, co se děje s dávno ztracenými nebo zahozenými věcmi.

Poslední den se celá skupinka přesunula do Českého rozhlasu, kde na ně čekal jedinečný zážitek. Být účastníky živého vysílání Rádia Junior. Kromě toho se kluci a holky dozvěděli, kolik práce dá vyrobit pouhou jednu minutu rozhlasového příspěvku, co se dělá, když se moderátor přeřekne nebo má „okno“, a spoustu dalších zajímavých informací týkajících se fungování rádia.  





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.