CERGE-EI; red. • foto: Wikimedia Commons; red. • 30. září 2014

Oxfordská univerzita přizvala k pořádání mezinárodní konference CERGE-EI

Odborníci z univerzit celého světa se ve dnech 17.–19. září sešli v Oxfordu na konferenci nazvané Rational Inattention and Related Theories. Tato konference, kterou spolupořádala Oxfordská univerzita společně s CERGE-EI, je nejvýznamnějším setkáním odborníků v oboru teorie racionální nepozornosti (rational inattention).

RNDr. Filip Matějka, Ph.D., se ve svém výzkumu zaměřuje na to, co plyne pro ekonomiku z faktu, že lidé nemají úplné informace nebo jim nevěnují pozornost.  Dlouhodobě spolupracuje s nositelem Nobelovy ceny za ekonomii Christopherem Simsem, který rozvíjí teorii racionální nepozornosti.

RNDr. Filip Matějka, Ph.D., se ve svém výzkumu zaměřuje na to, co plyne pro ekonomiku z faktu, že lidé nemají úplné informace nebo jim nevěnují pozornost. Dlouhodobě spolupracuje s nositelem Nobelovy ceny za ekonomii Christopherem Simsem, který rozvíjí teorii racionální nepozornosti.
Konference v Oxfordu navázala na mezinárodní sympozium konané před dvěma lety v Praze na půdě CERGE-EI. Společné pracoviště Univerzity Karlovy a Národohospodářského ústavu Akademie věd na konferenci reprezentovali RNDr. Filip Matějka, Ph.D., a doc. Mgr. Jakub Steiner, Ph.D. Z organizačních věcí měli pražští badatelé na starosti výběr pozvaných vědců.

Výzkum teorie racionální nepozornosti se zaměřuje na ekonomické důsledky lidské neschopnosti zpracovávat a vyhodnocovat velké množství informací, kterému jsme dnes vystavováni – ať už jde o informace o současném stavu finančních trhů, dovednostech zaměstnanců, nebo charakteristik hypotečních úvěrů.

Výsledky výzkumu tohoto rychle se rozvíjejícího oboru se uplatňují i v dalších oblastech ekonomie, jakými jsou například monetární ekonomie, ekonomie trhu práce, diskriminace na základě pohlaví a rasy, mezinárodní obchod či regulace trhu.

CERGE-EI je společné pracoviště Centra pro ekonomický výzkum a doktorské studium Univerzity Karlovy v Praze (CERGE je zkratkou anglického názvu Center for Economic Research and Graduate Education) a Národohospodářského ústavu AV ČR (EI je zkratkou anglického názvu Economics Institute). CERGE-EI je také vzdělávací institucí v New Yorku, vlastnící tzv. Absolute Charter od Rady regentů státu New York, která uděluje tituly M.A. a Ph.D. za studium uskutečňované na CERGE-EI v Praze.











Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.