Lucie Kettnerová • foto: Martin Hundák (FF UK) • 20. října 2014

Mezinárodní den archeologie oslavily v Celetné stovky rodin s dětmi

Letos poprvé se do mezinárodních oslav archeologie a nadšení z objevování zapojila i Filozofická fakulta UK. Pro zvídavé děti a jejich rodiče připravily ústavy fakulty, které se archeologickému bádání věnují, bohatý program, kde si zájemci vyzkoušeli, co práce archeologa obnáší, a dozvěděli se zajímavé informace z dávné historie. Akce se uskutečnila v sobotu 18. října v prostorách Celetné 20 a na přilehlém dvoře.

Mezinárodní den archeologie se poprvé slavil v roce 2011v USA. Rychle však pronikl do zahraničí a v roce 2013 už se do jeho oslav zapojilo přes 70 tisíc lidí v různých zemích světa. Letos se tato akce, která může mít podobu archeologického festivalu pro rodiny, návštěvy archeologické lokality, cvičných vykopávek nebo třeba přednášek, poprvé konala i v České republice a Filozofická fakulta UK zastoupená Ústavem pro klasickou archeologii, Ústavem pro archeologii a Českým egyptologickým ústavem u toho nemohla chybět.

Zájem návštěvníků překvapil i samotné organizátory. Po celé sobotní dopoledne proudily do Celetné stovky rodin s dětmi, aby si u jednotlivých stanovišť vyzkoušely, jak složité je zakreslit objev lidské kostry, sestavit ze střepů starou nádobu nebo rozluštit hieroglyfické písmo. Zároveň se dozvěděly, jak se stravovali pravěcí lidé, jak si barvili látky nebo které nástroje a zbraně používali. Vyrobit si mohly vlastní šperky nebo si do hlíny vyrazily vzor keltské mince.

Jen o kousek dál probíhal po celý den 1. ročník kulturního festivalu Open Square, jehož smyslem bylo představit zejména mladým lidem významné kulturní a akademické instituce sídlící na pražském náměstí Jana Palacha. Filozofická fakulta pojala festival jako den otevřených dveří, v rámci nějž se uchazečům o studium představily katedry a ústavy fakulty a studentské spolky, zároveň tu proběhla i řada zajímavých přednášek a kulturních vystoupení.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.