Helena Zdráhalová • foto: red. • 30. října 2014

Průkopnici neinvazivního vyšetřování nastávajících matek i její tým stíhá úspěch za úspěchem

Říjen je pro prof. Ilonu Hromadníkovou ze 3. lékařské fakulty UK úspěšným měsícem. Na začátku října její tým získal výroční cenu Sekce ultrazvukové diagnostiky České gynekologické a porodnické společnosti za nejlepší práci publikovanou v roce 2013. O pár dní později byla jmenována do poradního sboru prestižní mezinárodní společnosti sdružující pracovníky v oblasti gynekologie a porodnictví International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology.

Profesorka Ilona Hromadníková se dlouhodobě věnuje hledání způsobů neinvazivního vyšetření plodů

Profesorka Ilona Hromadníková se dlouhodobě věnuje hledání způsobů neinvazivního vyšetření plodů

Vedoucí oddělení molekulární biologie a patologie buňky 3. LF UK profesorka Hromadníková se dlouhodobě věnuje neinvazivním metodám vyšetření vývoje plodu a patří mezi světové průkopníky v tomto oboru. Tohoto tématu se týká i studie, na které pracovala spolu se svým týmem z 3. lékařské fakulty UK a s kolegy z 2. lékařské fakulty UK a Ústavu pro péči o matku a dítě. Publikaci nyní Česká gynekologická a porodnická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně vyhodnotila jako nejlepší práci s ultrazvukovou tematikou v loňském roce.

„Zaměřujeme se na těhotenské komplikace – preeklampsii, fetální růstovou retardaci a gestační hypertenzi. Snažíme se najít spolehlivé neinvazivní biomarkery, které by umožnily diagnostikovat a zejména pak predikovat pozdější výskyt uvedených onemocnění. Náš tým se zaměřil na tzv. placentárně-specifické microRNA, krátké nekódující RNA molekuly, které jsou exprimovány pouze v placentě. Sledujeme, jak se v průběhu těhotenství dostávají placentárně-specifická microRNA zabalená uvnitř apoptotických tělísek pocházejících z placentárního trofoblastu do periferní krve matky. Při odběrech žilní krve matky jsme na základě sledování placentárních molekul našli biomarkery, které reflektují aktuální stav placenty a příslušné těhotenské patologie,“ popsala profesorka Hromadníková téma oceněného článku Circulating C19MC MicroRNAs in Preeclampsia, Gestational Hypertension, and Fetal Growth Restriction.

Pro profesorku Hromadníkovou to není jediný úspěch posledních dnů. V říjnu byla jmenována do poradního sboru mezinárodní společnosti International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology. „Většina lidí, kteří pracují v oboru gynekologie a porodnictví, jsou členy této prestižní světové společnosti, jež pořádá každý rok celosvětový kongres a zároveň vydává velmi prestižní časopis (Ultrasound in Obstetrics and Gynecology) a organizuje doškolování lékařů po celém světě. Já jsem se nyní stala členkou tzv. Advisory Membership Group, což je poradní sbor, který má pomáhat řídícímu výboru při rozhodování, jakými směry půjde budoucí vývoj společnosti,“ vysvětlila profesorka Hromadníková. Obě říjnové události tak potvrdily kvalitu práce této vědkyně i celého jejího týmu.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.