Lukáš Höchtberger • foto: Archiv FaF UK • 10. listopadu 2014

Studenti farmacie z celé Evropy se sjeli do Hradce, aby si rozšířili nejen profesní obzory

Od 28. října do 2. listopadu 2014 se v Hradci Králové konal již jedenáctý ročník EPSA Autumn Assembly, projektu, který patří mezi nejdůležitější události v kalendáři Evropského spolku studentů farmacie (EPSA). Přípravný tým se řídil heslem „Přivést farmacii, studenty a znalosti dohromady“ a vytvořil ideální podmínky k tomu, aby se studenti mohli setkat a profesně obohatit. Do Hradce Králové se tak vydalo na 300 studentů farmacie, kteří pocházeli ze 32 států.

Cílem akce bylo přivést farmacii, studenty a znalosti dohromady

Cílem akce bylo přivést farmacii, studenty a znalosti dohromady

Hlavní součástí projektu je edukační program, jenž se točil kolem hlavního tématu kongresu Pacient v centru zdravotní péče – z laboratoře až k občanovi. Účastníci se stali aktivními posluchači dvoudenního sympozia, které přibližovalo vznik a vývoj léčivého přípravku od prvních syntéz v laboratoři až po postmarketingové studie. Navíc se mohli seznámit s názory pacientských organizací.

Své vědomosti posluchačům předali také čeští lektoři prof. PharmDr. František Štaud, Ph.D., a RNDr. PhDr. Zdeněk Hostomský, CSc. Na jejich nosné přednášky navazovaly menší semináře, v rámci nichž účastníci problematiku prozkoumali do větších detailů. Další částí programu byly tzv. trainingy, které pomáhají studentům zlepšit jejich komunikační a organizační dovednosti.

V pátek 31. října pak proběhla na hlavním nádraží v Hradci Králové veřejná zdravotní kampaň Změřte si svůj krevní tlak, během níž studenti měřili krevní tlak náhodným zájemcům, aby je poté informovali o možnostech léčby hypertenze, kterou trpí až pětina českých obyvatel.

Nedílnou složkou kongresu byl bohatý večerní program. Ten si kladl za cíl nejen seznámit studenty navzájem, a pomoci tak studentské spolupráci na mezinárodní úrovni, ale také osvětlit kulturní rozdíly v jednotlivých zemích. Účastníci dostali příležitost seznámit se s českou pohostinností v průběhu Czech night, na kterou byli pozváni také všichni studenti Univerzity Karlovy, a rovněž okusili kousek cizí kultury během International night, která jim umožnila prozkoumat zvyklosti ostatních států. Závěrečnou složkou společenského programu byl Treasure hunt, díky němuž byli studenti nenásilně seznámeni s Hradcem Králové a jeho okolím.

Poslední neoddělitelnou částí programu byly General Assembly (valné hromady), na nichž se hodnotí ukončené projekty a formulují se dlouhodobé vize a cíle, k nimž bude Evropský spolek studentů farmacie směřovat v následujících letech.

Na přípravách projektu spolupracoval Spolek českých studentů farmacie bok po boku Unie studentů farmacie po dobu více než jednoho roku. Projekt by nemohl vzniknout bez podpory partnerů a Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové. Hlavní dík patří přípravnému týmu 11 lidí, kteří byli podpořeni další třicítkou studentů pomáhajících přímo na místě nebo v přípravných fázích.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.