red. • foto: Universität Erfurt • 14. listopadu 2014

Erfurtská univerzita udělila čestný doktorát profesoru Halíkovi

Téměř čtyři desetiletí po tajném vysvěcení na kněze převzal profesor Tomáš Halík na stejném místě titul čestného doktorátu. Univerzita v Erfurtu ocenila jeho zásluhy o teologii v sekulárním světě, přínos k celosvětovému dialogu mezi náboženstvími a přínos k intenzivnímu dialogu mezi věřícími na jedné straně a skeptiky, ateisty a agnostiky na straně druhé.

Slavnostní ceremoniál udílení se konal v Auditoriu Coelicu

Slavnostní ceremoniál udílení se konal v Auditoriu Coelicu

„Tomáš Halík získává ocenění především za situací víry a církve v České republice ovlivněnou teologii otevřeného přístupu k sekulárnímu světu,“ zdůvodnil udělení čestného titulu prof. Michael Gabel, děkan erfurtské Katolické teologické fakulty. Jak zdůraznil, jedná se o pojetí teologie, která hledá nejen diskuzi s „nevěřícími“ a jinověrci, ale je i připravena se od nich učit.

Slavnostní promoce se spolu s děkanem Katolické teologické fakulty UK Prokopem Brožem zúčastnil také rektor UK Tomáš Zima. Ten ve svém laudatiu o nositeli Templetonovy ceny uvedl: „Zcela v souladu se svými velkými univerzitními předchůdci, například rektorem a reformátorem Janem Husem nebo profesorem a pozdějším prezidentem republiky Tomášem Garriguem Masarykem, ani Halík není obvykle doma prorokem, jeho ,hlas volajícího na pouštiʻ je některými adorován, jinými zatracován.“

Správce akademické farnosti Nejsvětějšího Salvátora profesor Tomáš Halík získal letos za výjimečný přínos pro duchovní rozměr života Templetonovu cenu. Na Oxfordské univerzitě byla v nedávných dnech pojmenována jeho jménem nová přednášková aula. Profesor Halík je nositelem řady ocenění, např. zlaté Svatovojtěšské medaile Arcibiskupství pražského za mimořádně účinné přiblížení obrazu církve a evangelia spoluobčanům, čestného titulu Muž smíření roku 2010 za vynikající zásluhy o dialog mezi křesťany a Židy. Profesor Tomáš Halík získal titul ThLic. v roce 1992 na Papežské lateránské univerzitě v Římě. Profesorem sociologie na Univerzitě Karlově byl jmenován v roce 1997.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.