Helena Zdráhalová • foto: www.staremapy.cz • 26. listopadu 2014

Propojte minulost s přítomností. Milovníky starých map a historie čeká soutěž

Stačí jen párkrát kliknout na počítači a každý, kdo má připojení k internetu, může vytvořit 3D vizualizace historických map. Devět tuzemských institucí včetně Mapové sbírky Přírodovědecké fakulty UK se zapojilo do projektu Staré mapy, kam ukládají svoje digitalizované poklady. Nyní vyzývají dobrovolníky, aby prostřednictvím jednoduché aplikace pomohli zasadit historické mapy do současných souřadnicových systémů, a umožnili tak jejich šíření do světa. Ti, kteří se do projektu zapojí nejintenzivněji, se mohou těšit na věcnou odměnu.

Tato mapa patří ke světovým unikátům. Její kopii dostane ten nejpilnější dobrovolník.

Tato mapa patří ke světovým unikátům. Její kopii dostane ten nejpilnější dobrovolník.

Jak na to, dobrovolníkům ukáže instruktážní video na internetových stránkách Staremapy.cz. Stačí se jen zaregistrovat a naučit se ovládat jednoduchou aplikaci vytvořenou v rámci projektu TEMAP (Technologie pro zpřístupnění mapových sbírek ČR) financovaného ministerstvem kultury. Po přihlášení do systému se dobrovolníkovi otevře historická a vedle ní současná mapa, kliknutím už jen stačí označit shodné body na staré i nové mapě, vymezit sledovanou oblast – a o zbytek se už postará aplikace samotná.

Vzhledem k tomu, že krajina, podoba měst i místní názvy se v průběhu věků pochopitelně neustále proměňovaly, zorientovat se ve starých mapách a naučit se je číst (zvlášť když řada z nich není psána v češtině) není úplně snadné. „Mapy jsou nepřesné a práce s nimi vyžaduje znalost historického kontextu. Je to často dobrodružná badatelská práce plná rébusů, které je nutné řešit. To je ale současně i hlavní přínos tohoto projektu: veřejnost se prostřednictvím map zábavnou formou dozví více o minulosti naší země i celého kontinentu,“ podotkla PhDr. Eva Novotná, ředitelka Mapové sbírky Přírodovědecké fakulty UK.

Zájemci se do tohoto projektu mohou zapojit od 27. listopadu až do konce ledna příštího roku. „S blížícími se vánočními svátky předpokládáme, že lidé budou mít více volného času na to, aby se věnovali takovéto oddychové činnosti, při níž se mohou i něco naučit,“ usmívala se Eva Novotná. První tři dobrovolníci, kteří propojí nejvíce bodů starých a současných map, se mohou těšit na věcné odměny. Ten nejvýkonnější získá věrnou kopii unikátní mapy Evropy Everta Gijsbertsze z roku 1598 vyvedenou na plátně v poměru 1 : 1.

Poprvé se široká veřejnost mohla zapojit do tohoto projektu už na jaře loňského roku, tehdy však zájemci museli ještě pracovat se složitějším softwarem. Vzhledem k tomu, že se digitalizují stále další a další historické mapy a odborníci v rámci projektu TEMAP vyvinuli novou aplikaci, objevila se pro dobrovolníky nová příležitost. „Nyní přibudou především dokumenty z Mapové sbírky Přírodovědecké fakulty UK, která má na tomto serveru uloženo už teď zhruba 19 tisíc map. Vedle toho se však také objeví dokumenty z Výzkumného ústavu geodetického, topografického a kartografického, který v programu NAKI digitalizuje dokumenty dalších institucí. Bude se jednat o nově digitalizovaných 17 tisíc map,“ podotkla Eva Novotná.

Georeferenční zpracování historických kartografických materiálů pomůže nejenom dalšímu výzkumu, české sbírky se tím navíc lépe zpřístupní a budou snadno dohledatelné také v mezinárodní databázi Oldmapsonline.org, Snadno pracovat tak s nimi budou moci i zahraniční badatelé.

Lidé, kteří se do projektu zapojí, budou moci porovnat třeba i to, jak to dříve vypadalo v místech, jejichž současnou podobu znají

Lidé, kteří se do projektu zapojí, budou moci porovnat třeba i to, jak to dříve vypadalo v místech, jejichž současnou podobu znají





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.